06-08-1999

shell tekent gasakkoord met turkmenistan

den haag - shell heeft vandaag twee overeenkomsten getekend voor de ontwikkeling van gasvelden in turkmenistan en de export van dat gas, om te beginnen naar turkije. de eerste overeenkomst is een zogeheten strategic alliance agreement die shell heeft gesloten met de overheid van turkmenistan. deze overeenkomst regelt de samenwerking tussen turkmenistan en shell bij het exploreren en ontwikkelen van de energiereserves van dit ten noorden van iran en ten oosten van de kaspische zee gelegen land.

de tweede overeenkomst die werd getekend in de hoofdstad ashkhabad betreft een letter of intent tussen shell en de internationale pijpleiding ontwikkelingsmaatschappij psg. de twee bedrijven gaan op 50/50-basis de aanleg onderzoeken van een pijpleiding tussen turkmenistan en turkije. deze zogeheten trans-caspian gas pipeline, met een geplande capaciteit van 16 miljard kubieke meter per jaar, moet lopen via de kaspische zee en de staten azerbeijan en georgië.

zodra de voorwaarden en details van de strategische alliantie zijn uitgewerkt met de overheid van turkmenistan, zal shell een consortium vormen met de staatsmaatschappijen turkmengaz en turkmenneft. dit consortium gaat dan in onderhandeling met de overheid over de voorwaarden van production sharing agreements voor licentiegebieden in west-, centraal- en oost-turkmenistan.

de eerste prioriteit voor de alliantie wordt om de gasvelden aan te wijzen die gaan leveren aan de trans-caspian gas pipeline. ook zal worden gewerkt aan mogelijke gasexport via bestaande pijpleidingen naar het noorden van iran en naar rusland. op langere termijn gaan de ambities zelfs uit naar gasexport uit turkmenistan naar andere in ontwikkeling zijnde markten, bijvoorbeeld in zuid-oost azië en het verre-oosten.

namens shell exploration b.v. tekende in ashkhabad henk dijkgraaf, vice-president van shell international exploration and production. daarbij merkte hij onder andere op: "Ons doel is om met de overheid van Turkmenistan een nieuw hoofdstuk te beginnen in de ontwikkeling en internationale marketing van Turkmeens gas, te beginnen met leveranties aan Turkije. Shell is zeer verheugd om haar wereldwijde kennis op gasgebied, met haar technische en financiële kracht, te combineren met de langjarige ervaring van TurkmenGaz en TurkmenNeft, om samen de zeer omvangrijke Turkmeense gasvoorraden tot ontwikkeling te brengen." .

Ramingen zeggen dat Turkmenistan (ongeveer 12 maal de oppervlakte van Nederland, iets minder dan vier miljoen inwoners) gasreserves heeft van rond de 2.800 miljard kubieke meter.

Deel: ' Shell tekent gasakkoord met Turkmenistan '
Lees ook