Siemens Nederland N.V.

Persbericht

cool1, 9K01NL

Zoetermeer, maandag 15 februari 1999

Siemens: een nieuwe kijk op koelen

Siemens ontwikkelt een nieuwe generatie koelapparatuur voor huishoudens volgens een geheel nieuw concept. In elk opzicht. De nieuwe A++-serie biedt 20% meer inhoud tegen maar liefst 20% minder energie. Daarmee sluit de nieuwe lijn aan op de wensen van de consument: meer koelcomfort en een grotere netto inhoud bij lagere energiekosten.

Voor het technische concept van een koelautomaat zijn in principe drie factoren bepalend: netto inhoud, isolatiedikte en energieverbruik c.q. energiekosten. Wanneer er in het nauw luisterende evenwicht van de driehoeksverhouding ook maar één waarde verandert, verandert alles. En de tijd is rijp voor een ingrijpende verandering: polyurethaan (PU) voor de isolatie van huishoudelijke koelautomaten heeft zijn grenzen bereikt. Andere, milieuvriendelijkere koelmiddelen bleken niet aan de gestelde technische en economische eisen te kunnen voldoen.

Dubbele stalen behuizing met vacuüm
Het idee is even simpel als effectief, je moet er alleen opkomen. De ontwikkelingsspecialisten van Siemens hebben twee behuizingen van roestvrijstaal in elkaar gezet. De tussenruimte is letterlijk leeg: een absoluut vacuüm. Het effect is koeltechnisch gezien optimaal. Bij deze constructie is het isolatie-effect driemaal beter dan bij het gebruikelijke PU-schuim. En omdat aanzienlijk minder ruimte nodig is, kan bovendien de netto inhoud worden vergroot. Er komt nog bij dat roestvrijstaal misschien wel de beste en meest hygiënische manier is om levensmiddelen te bewaren. Het materiaal heeft vele aangename eigenschappen: het is milieuvriendelijk, vertoont geen sporen van veroudering, gaat zuinig om met onze waardevolle grondstoffen en is voor 100% recyclebaar.

A++ : meer inhoud met minder energieverbruik
De hoogste waarde bij de energieklasse is eigenlijk de A. Maar met de nieuwe vacuüm-isolatie van Siemens bereiken onze koelapparaten zulke lage verbruikswaarden dat de schaal naar boven moest worden bijgesteld. Voor 20 % meer netto inhoud hebben ze niet méér, maar 20 % minder energie nodig. Bij een netto inhoud van 313 l komt dit neer op een stroomverbruik van 248 kWh per jaar. Daarmee zijn ze de zuinigste koelautomaten ter wereld. Geen wonder dus dat onze nieuwe apparaten trots twee plusjes achter de A laten zien. Hiermee voldoen ze vandaag al aan de vanaf komend najaar geldende, nieuwe energiewet en de verwachte aanscherpingen in het jaar 2001. En daarmee typeren ze tevens de grondhouding van Siemens: actie in plaats van reactie; innovaties aanbieden, lang voordat de markt of de overheid erom vraagt.

Zilveren versheid
Het is wel een verrassende aanblik, wanneer men de deur van een koelautomaat uit de nieuwe serie opent. De gehele binnenruimte is van matglanzend roestvrijstaal. In plaats van de oude vertrouwde witte binnenkant wordt de gebruiker op een professionele stalen uitstraling getrakteerd. En volgens deskundigen is roestvrijstaal voor het bewaren van levensmiddelen onovertroffen. Omdat het niet alleen absoluut hygiënisch en geur-neutraal is, maar ook gemakkelijk te reinigen is. En het ziet er na 10 jaar nog net zo chic en aantrekkelijk uit als op de dag van aankoop. Nogal logisch dat dit innovatieve koelconcept bij veel doelgroepen op een warm onthaal kan rekenen: bij de high-tech-liefhebbers, bij de milieubewusten, bij de ambitieuze semi-professionals en bij de design-connaisseurs, die hoge eisen aan het design stellen.

Een acceptatie van 80 %
Een acceptatie-onderzoek heeft uitgewezen dat de A++-serie een uitermate kansrijke ontwikkeling is. 80% van de ondervraagden vond de roestvrijstalen binnenruimte "uitstekend" tot "goed". Het meest overtuigend hierbij waren de eigenschappen van het materiaal, de hygiëne en het onderhoud, maar ook de niet verouderende robuustheid en de recyclebaarheid. Daarnaast was voor de ondervraagden besparing aan energiekosten even belangrijk als de grotere netto inhoud. 25% bleek zelfs bereid, voor een A++-koelautomaat met zijn uitstekende verbruikswaarden, 50% meer te betalen.

Certificaat
In de eerste fase zal een inbouw koel-/vriescombinatie op de markt worden gebracht van 178,5 cm hoog en 56,0 cm breed en met elektronische besturing en sokkelaggregaat. Als variant op dit basismodel zal er een vrijstaand apparaat in een merkspecifiek design worden geproduceerd. In fase twee worden vervolgens een verskoelcenter en een wijnkoeler alsmede een Modula-model geïntroduceerd. Om het unieke karakter en de exclusiviteit van de A++-apparaten te onderstrepen, worden alle modellen van een uniek nummer voorzien.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Infocentrum, telefoon 070 - 333 2930/2570

Nadere inlichtingen voor de redactie en beeldmateriaal: Persvoorlichting Consumentenproducten,
Eveline van Herpen, telefoon 070 - 333 3786, fax 070 - 333 3960 e-mail: eveline.herpen-van@siemens.nl

© Siemens Nederland N.V. 1999

Deel: ' Siemens Nieuwe kijk op koelen met nieuwe koelapparatuur '
Lees ook