Persberichten - 27/03/2003

Sioen Industries: Strategische stappen voorwaarts in de verdere uitbouw productengamma en nieuwe markten

Sioen Industries

verwerft de Europese marktleider in de vervaardiging van dekzeilen voor vrachtwagens.

Sioen Industries onderhandelt over de acquisitie van Pennel Industries.

Maandag 24 maart bekrachtigde de Raad Van Bestuur van Sioen Industries de acquisitie van de Roltrans groep. De Roltrans groep, een van oorsprong Nederlands bedrijf, confectioneert en commercialiseert afdekzeilen en huiven voor vrachtwagens en trailers (opleggers) en is hiermee de Europese marktleider in deze sector.

Mede door deze acquisitie is de Sioen Industries groep in alle verschillende stadia van het productieproces betrokken. Vanaf de extrusie van " high tenacity yarns" over het weven en coaten van technisch doek tot het confectioneren van het afgewerkte product.

Roltrans levert afgewerkte producten, die via eigen distributiekanalen rechtstreeks aan de eindafnemers geleverd worden en in sommige gevallen zelfs ter plaatse gemonteerd worden. Hierdoor ontstaat er niet alleen een directer contact met de klanten maar ook een grotere klantenbinding.
De eindafnemers (trailerbouwers, leasingmaatschappijen en grote transportondernemingen) zijn grote, professioneel gevoerde, ondernemingen die in heel Europa actief zijn.

De Roltrans groep is, met een omzet van 30 miljoen Euro de Europese marktleider in de sector en produceert ongeveer 35 000 eenheden op jaarbasis (daken, huiven en schuifgordijnen). De groep heeft zich in hoofdzaak toegelegd op de markt van de nieuwe trailerbouw dewelke op 60 000 eenheden op jaarbasis geschat wordt.

Naar analogie met de confectie van kleding is ook de zware confectie van afdekzeilen een sterk kostengedreven sector. Hiertoe delocaliseerde de Roltrans groep, in een recent verleden, haar productieatelier naar Polen. In dit atelier , met meer dan 300 lokale werknemers, staat men in voor alle stappen in het productieproces, van het versnijden van het zeildoek over het aanbrengen van verstevigingen tot de belettering van de afgewerkte zeilen. Alle activiteiten worden aangestuurd vanuit het hoofdkantoor van de groep in Nederland waar een 50 tal mensen actief zijn.

Ter ondersteuning van de commerciële activiteiten beschikt de groep tevens over drie, weliswaar kleinere, ateliers verspreid over Nederland, Duitsland en Groot Brittanië.

In dezelfde vergadering keurde de Raad van Bestuur een tweede acquisitieproject goed, waarvan de onderhandelingen echter nog niet afgerond zijn.

Sioen Industries is in finaal gesprek met de Noord Franse groep Pennel Industries over de overname van een deel van de activiteiten. Pennel Industries produceert, bewerkt en commercialiseert industriële folies en transfer coating materiaal en realiseert een omzet van ongeveer 20 miljoen Euro.

Deze overname past in de strategie van de Sioen groep om zich enerzijds zo sterk mogelijk verticaal te integreren en anderzijds nieuwe markten te bewerken met complementaire of bestaande producten.

Het productengamma kan opgesplitst worden in twee groepen.

Een eerste groep betreft transfer coating materiaal dat hoofdzakelijk gebruikt wordt bij de binnenafwerking van voertuigen, beschermkledij en matrasbescherming. Dit type kunststof combineert een aantal gegeerde eigenschappen. Zo is tranfer coating materiaal een zeer flexibele en scheurvaste kunststof die tevens goed bestand is tegen UV straling.
Sioen Industries heeft reeds een ruime ervaring opgebouwd in de productie van dit type kunststof voor wat betreft beschermkledij en matrasbescherming.

Een tweede groep van producten zijn de industriële folies of films.

Pennel Industries ontwikkelt, produceert en commercialiseert industriële folie en dit zowel op basis van PVC als TPO ( Thermoplastic Polyolefin). De toepassingen van deze producten in de auto industrie zijn legio : dashboards, deurpanelen, zonnekleppen, etc..

TPO ( Thermoplastic polyolefin) is een kunststof die geen chloorverbindingen bevat, lichter is dan PVC en volledig recycleerbaar. Nadeel daarentegen is het meer complexe productieproces en de daaruitvoortvloeiende hogere kostprijs.

Door deze acquisitie krijgt de Sioen Industries groep beschikking over


- Een geroutineerd onderzoeks - en ontwikkelingsteam en designteam dat zeer nauw samenwerkt met zowel toeleveranciers als constructeurs waarbij de modellen voor de komende jaren ontwikkeld worden.


- Een ervaren verkoopsteam met een lange ervaring en goede contacten bij zowel toeleveranciers als constructeurs.


- Een ploeg zeer ervaren productiemensen die de nodige productformulaties en productietechnieken perfect beheersen.

Kortom twee doelgerichte acquisities die tot doel hebben onze leiderspositie in bestaande markten te verstevigen en complementaire producten te ontwikkelen voor nieuwe markten.

Sioen Industries blijft op een creatieve manier investeren in de toekomst.

Profiel Sioen Industries Groep

Sioen Industries is een snel groeiende, geïntegreerde, industriële groep die actief is binnen de sectoren van technisch textiel en gespecialiseerde chemie via drie divisies.

De Coating Divisie is wereldleider in het coaten van synthetische technische weefsels, steunend op een verticaal geïntegreerde groep spinnerij en moderne weverijen.

De Confectie Divisie is Europees leider in industriële beschermkleding, outdoor- en recreatieve kleding op basis van technische weefsels.

De Processing Divisie staat in voor de productie van pigmentpastas en granulaten, de verwerking van gecoate weefsels en PVC-folies alsook voor de productie van filters voor industriële toepassingen.

De Sioen groep kende sinds haar oprichting in 1960 een continue groei. Op vandaag beschikt Sioen Industries over meer dan 30 productie- en verkooplocaties, waarmee de groep met ongeveer 4000 medewerkers een omzetcijfer realiseert van 238 miljoen Euro.

Sioen Industries werd in 1996 op de Beurs van Brussel geïntroduceerd en noteert op de continu markt van Euronext Brussel en maakt tevens deel uit van het Next Prime segment.

Financiële kalender

Algemene Vergadering van Aandeelhouders Vrijdag 30 mei 2003 Aankondiging resultaat eerte kwartaal 2003 Vrijdag 30 mei 2003 Aankondiging resultaten eerste semester 2003 Vrijdag 12 september 2003

Aankondiging resultaat derde kwartaal 2003 Vrijdag 7 november 2003 Aankondiging resultaat 2003 maart 2004

Bron: Sioen Industries
Provider: Euronext Brussels

Deel: ' Sioen Industries Strategische stappen voorwaarts in de verdere uitb.. '
Lees ook