17-02-2000 07:44 0911314285 thejoels

Situatie Ambon van 11-02/1502

RMS
Terwijl het vrijwel rustig is in Ambonstad verschijnen er nu weer verklaringen dat RMS betrokken is bij onrusten. Dit is weergegeven door Wahab. Polpoke, vice voorzitter van MUI (Maluku ULama Indonesia). Polpoke zei in het bezit te zijn van documenten waaruit blijkt dat RMS de aanzet is geweest voor de onrusten. Volgens hem zou de TNI ook in het bezit moeten zijn van de "dokumenten", maar heeft hierover nooit een onderzoek in laten stellen. Ondertussen heeft Pangdam Max Tamaela gezegd een gesprek te willen voeren met Polpoke. Mocht blijken dat hij de bewijsstukken heeft dat RMS betrokenen is dan zullen de personen die er verantwoordelijk voor zijn worden opgepakt. Polpoke zal tesamen met KH Ali Fauze naar Jakarta reizen om de "bewijstukken" bij de regering te overhandigen.

Vluchtelingen

Honderduizend vluchtelingen uit eiland Bacan en Obi in Halmahera worden tot op heden nog steeds geevakueerd. Tijdens de onrusten zijn velende bossen ingevlucht. Er is ook een tekort aan transportmiddelen.
2.500 vluchtelingen zijn inmiddels naar Kairatu (Seram) geevakueerd.

Buru

De berichtgeving dat alle vluchtelingen uit Buru reeds zijn geevakueerd blijkt niet waar te zijn. Er zijn nog steeds ca. 300 vluchtelingen ( ouderen, vrouwen en kinderen) onder zeer slechte omstandigheden, die in de bossen verscholen zitten welke honderd km van de stad ligt, en die nog steeds op hulp wachten. Velen zijn aan ziekten overleden. Verzocht wordt aan de Pemda om naar Buru te gaan om zelf de situatie onder ogen te zien.

Seram

De vluchtelingen uit Tehore Seram zitten ook nog stedds in de bossen verscholen. Men zit zelfs zonder voedsel. Men trachten om zoveel mogelijk hulp te verlenen. Het probleem is n.l. de transportatie. Het is een voettocht van honderden kilometers.

Situatie Maluku

Ambonstad - Vrijwel rustig
Seram - Rustig maar gespannen Buru - Concentratie massa in Buru Selatan, maar is nog niet tot onrust uitgebroken. Maluku Tenggara - Vrijwel rustig
Halmahera - Rustig, maar gespannen

Ambon, 16-02-2000

Paulien Joel-Parera

Deel: ' Situatie Ambon-stad RMS wellicht betrokken bij onrust '
Lees ook