Vrijdag 26-11-1999

Tegen 18.00 uur Ambon tijd hebben militairen vanuit een truck en 1 personenauto, op onschuldige voetgangers (christenen) bij Manise hotel in Tanah Tinggi geschoten. Slachtoffers:

3 doden, t.w. Ny. L.Ramsky 38 jaar, Melky Taribuka 17 jaar en Carolus Ferdinandus 25 jaar. 3 gewonden t.w. Ny. Gideon Batuwael 35 jaar, Ronny Hatusupi 20 jaar en Michael Rahallo. Panglima Max Tamaela zei dat dit het werk is van gefrustreerde militairen. De christenen proberen uit alle macht de moslims en de betrokken moslim militairen tegen te houden die steeds weer proberen om Mardika binnen te dringen. De massa moslims hebben in Mardika het huis van Dr. Tanamal leeggeroofd en daarna in brand gestoken. Ook de koeienslachthuis is verbrand. Vannacht waren er weer tientallen bommem gehoord.

Zaterdag 27-11-1999

Militairen hebben weer op onschuldige voetgangers geschoten. Deze keer is het was het in Skip.
Er zijn hier 3 gewonden gevallen.
Tot grote woede van de christenen zijn alle wegen geblokkeerd. Men heeft ook een militaire truck van Zipur in brand gestoken. Tegen de avond hebben de moslims met behulp van militairen weer geprobeerd om Mardika binnen te dringen. Men heeft tientallen bommen gegooid, huizen verbrand en de militairen hebben op de christenen geschoten. De slachtoffer werden onderweg naar het RSU ziekenhuis door andere militairen bij Petak 10, vlakbij het huis van de Panglima, beschoten en zijn genoodzaakt weer terug te keren. Alle gewonden worden nu in het GPM ziekenhuis behandeld. Er zijn weer sluipschutters gesignaleerd. Twee mariniers raakten gewond tijdens beschietingen met de sluipschutters. En nog steeds worden er op burgers geschoten.

Zondag 28-11-1999

In de Christengebieden binnen Ambonstad, zijn nu alle wegen door burgers geblokkeerd. Niemand kan er nu in of uit, zelfs geen militairen meer. Men vertrouwd geen enkele militair meer. De sluipschutters zijn nog steeds in de buurt van Petak 10 gesignaleerd. Iedereen die er langs rijd word beschoten. Massa moslims hebben inmiddels de asrama van Perigi Lima (politiebureau) en drie huizen van Merry Likumahua (Getuige ketua MUI Hassanussi) eerst leeggeroofd en daarna in brand gestoken. De vrouwen en kinderen van de christelijke politiemensen zijn naar het huis van de Kapolda in Mangga Dua geëvacueerd. Er onstond op deze dag ook een konflikt tussen moslim Yonif 733 en de mariniers. Daarbij zijn bij mariniers 7 gewond en 1 dode gevallen. Aan de kant van de moslims is 1 politieagent gedood en 3 gewonden gevallen. De christenen hebben de mariniers geholpen en hen veilig naar het ziekenhuis kunnen transporteren. In marinierskleding gestoken moslims hebben in Karang Panjang, in het huis van de familie Rehatta en vlak bij het huis van de Pendeta, op onschuldige burgers geschoten. Hier zijn twee gewonden gevallen. De verantwoording van de veiligheid in de stad Ambon, die in handen was van de Politie Kapolda Dewa Astika, is sinds vrijdag 26-11-1999 n.a.v. de incidenten, overgedragen aan het leger Panglima TNI Max Tamaela. Momenteel is ook iedere politieagent verschillend bewapend. De verdeling bij een Christelijke politieagent is 1 pistool en 6 kogels en dat terwijl een moslim agent over een komplete wapenuitrusting kan beschikken.

De Armed 11 bataljon, die eigenlijk op de zondag 28-11-1999 zouden vertrekken, hebben zich nu tussen de moslims genesteld en achter de moslims geschaard. Dit houd in dat er een absoluut gevaar dreigt voor de Christenen. Momenteel is de situatie op Maandag 29-11-1999 zeer gespannen!


****************************************************
*

* L.Sahetapy

* email: l.m.sahetapy@farm.rug.nl

* http://www.farm.rug.nl/sahetapy/bookmark.htm
* icq: 15145143

*

****************************************************

Deel: ' Situatie in Ambon van 26-11-1999 tot maandag 29-11-1999 '
Lees ook