Situatie in Rio is risico voor deelname aan de Olympische Spelen


RIO DE JANEIRO, Brazilië, 20160705 -- Minister Schippers van Volksgezondheid en Sport zal nog voor de aanvang van het zomerreces van de Tweede Kamer, vrijdag 8 juli, de Tweede Kamer informeren over mogelijke gevaren voor de gezondheid van deelnemers en bezoekers van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, Brazilië. Dit heeft mevr. mr. drs. Hanke Bruins Slot (CDA) van de Vaste Tweede Kamercommissie laten weten aan de Aktiegroep Burgerbelangen.

Woordvoerder Tom Dinnesen van de actiegroep vraagt zich af of het wel verantwoord is Nederlandse sporters aan de Olympische Spelen 2016 te laten deelnemen na het bericht in het Vlaamse dagblad De Standaard van 21 juni 2016 dat de Braziliaanse staat Rio de Janeiro de financiële noodtoestand heeft uitgeroepen, nog geen twee maanden voor het begin van de Olympische Spelen daar. Daardoor is er géén geld meer voor veiligheid, openbaar vervoer en gezondheidszorg, aldus de Belgische kwaliteitskrant. "Tel daar nog het zikavirus bij en de angst leeft dat heel wat sportliefhebbers verstek zullen geven voor de Spelen, die in augustus in Rio starten. Brazilië rekent op zowat 500.000 olympische toeristen, maar de ticketverkoop komt veel trager op gang dan die voor Londen vier jaar geleden."

Woordvoerder Tom Dinnesen meent dat de Nederlandse overheid haar verantwoordelijkheid dient te nemen en zich officieel moet uitspreken over de vraag of deelname aan de spelen onder deze omstandigheden nog wel gewenst is. "De Braziliaanse politiek heeft er politiek een potje van gemaakt door de president met populistische argumenten naar huis te sturen. Een duidelijke stellingname van het buitenland zal helpen de Braziliaanse politiek weer op het rechte pad te krijgen."


Deel: ' Situatie in Rio is risico voor deelname aan de Olympische Spelen '
Lees ook