Slagtand van mammoet meegekomen uit Noordzee bij ophoogwerkzaamheden Pijnacker-Zuid

Pijnacker, 9 april 1999. Bij de ophoogwerkzaamheden voor Tolhek (Pijnacker-Zuid) is vorige maand een slagtand van een mammoet uit de Noordzee meegekomen. Het gaat hierbij om een exemplaar dat tussen de 20.000 en 40.000 jaar oud is. De slagtand is van een vrouwelijke mammoet geweest die tussen de 50 en 70 jaar oud was. Een groot deskundige op het gebied van de mammoet, amateur paleontoloog de heer D. Mol, heeft dit gisteren bevestigd.

Ophoogwerkzaamheden
Sinds half november vorig jaar wordt er in Pijnacker-Zuid gewerkt aan het ophogen en bouwrijp maken van de nieuwbouwlocatie Tolhek. Het zand dat nodig is voor de ophoging, wordt op verscheidene plaatsen in de Noordzee gewonnen. Met behulp van zogenaamde *sleephopperzuigers* wordt er zand uit de Noordzee opgezogen. Dit zand wordt vervolgens naar de wal gebracht, vanwaar het via buizen naar Pijnacker-Zuid verplaatst wordt. Tijdens deze zuigwerkzaamheden is de tand van de mammoet meegekomen. Nog vóórdat de slagtand de buizen inging, is deze door medewerkers van Boskalis b.v. opgevangen.

Slagtand
Het komt vaker voor dat er in de Noordzee vondsten gedaan worden van dieren uit de oudheid. Het gaat dan voornamelijk om stukken bot, en een enkele keer om een kies van een mammoet. In dit geval gaat het echter om een (linker-)slagtand. De tand is circa 60 centimeter lang en is herkenbaar aan zijn spiraalvormige krulling. Volgens de heer Mol is het een prachtig exemplaar. Het ligt dan ook in de bedoeling om de slagtand te conserveren en ten toon te stellen in de hal van het gemeentekantoor.

Zoekwoorden:

Deel: ' Slagtand van mammoet meegekomen bij werkzaamheden Pijnacker '
Lees ook