Ingezonden persbericht--persbericht PC Magazine 230303--

Perfecte kopie van slecht beveiligde dvd

Dvd-film niet meer veilig voor thuiskopieerder

Terwijl de internationale filmindustrie nog een laatste poging doet om dvd-kraker Jon Johanson aan te klagen, hebben de entertainmentbedrijven er een nieuw probleem bij: de dvd-film is nu ook '1 op 1' digitaal te kopiëren op elke computer. Verliesvrij, net zoals dat bij een muziek-cd mogelijk is.

Kopiëren van dvd-films was tot voor kort alleen mogelijk met een verminderde beeld- en geluidskwaliteit. Zo'n DivX-rip resulteerde echter in kopieën zonder surround geluid, en de beeldkwaliteit van een ouderwetse videoband. Een nieuwe generatie software stelt iedereen met een dvd-brander in staat om perfecte kopieën van z'n dvd's maken, compleet met Dolby Digital of DTS-geluid. De programma's omzeilen de verschillende beveiligingsniveaus van de dvd (waaronder regiocodes en Macrovision), en ook de CSS-versleuteling die door Jon Johanson drie jaar geleden al gekraakt werd. De filminhoud wordt even op de harde schijf geparkeerd en binnen twee uur is een complete film gekopieerd en gebrand.

Laatste wapen

De entertainmentindustrie heeft nog slechts één wapen in handen tegen de thuiskopieerder: dvd-video's die groter zijn dan vier gigabyte. Zulke films verschijnen op een dual layer dvd (goed voor ruim 8 GB aan data). Een normale dvd-brander kan echter alleen schijfjes van 4 gigabyte beschrijven. Door overbodige extra's te schrappen, zoals niet gebruikte talen, ondertitels en menu's, is het mogelijk de film toch als een perfecte dvd-kopie te branden. Overigens kan ook een extra dvd-recordable deze laatste barrière wegnemen.

Films kopiëren en uitwisselen is een populaire hobby onder pc-bezitters. Er is op internet een levendige ruilhandel in DivX-films, dvd-video's die gekopieerd zijn op een mindere kwaliteit. Wie een breedbandverbinding heeft, haalt de nieuwste - meestal illegale - bioscoopreleases in huis.

Hoewel het niet illegaal is om een reservekopie van een gekochte dvd-film te maken, maakt de dvd-brander (al te koop vanaf zo'n 300 euro) het nu wel erg eenvoudig om films te dupliceren zonder copyrights te betalen. De filmindustrie maakt z'n borst nat voor een nieuwe golf van illegale films - de verkopers van dvd-branders en dvd-recordables wrijven zich alvast in de handen.

PC Magazine bespreekt de nieuwe commerciële kopieersoftware in het nieuwe aprilnummer (vanaf dinsdag 25 maart in de winkel). Op de bijbehorende cd-rom staat bovendien alle programmatuur voor een perfecte 1 op 1 dvd-kopie.


--einde persbericht--

Deel: ' Slecht beveiligde DVD nu ook verliesvrij te kopieren '
Lees ook