Slimme verlichting goed voor dierenwelzijn


KAMPEN, 20120531 -- De komende jaren zal Europa zich minder bemoeien met dierenwelzijn. Nationale dierenwelzijnorganisaties maken zich grote zorgen. Volgens hen gaat dit ten koste van de dieren. Het is van belang de intrinsieke waarde van het dier te erkennen. Veel agrarische stalhouders proberen hierdoor zelf het verschil te maken. Slimme stalverlichting biedt de oplossing.

De veranderingen zijn te vinden in de nieuwe dierenbeschermingsstrategie van 2012-2015. Concrete wetten die dieren een minimum aan bescherming moeten bieden, hebben plaatsgemaakt voor een kaderwet. De afgelopen jaren was er nog wel specifieke wetgeving om dieren te beschermen. “De Europese Unie is niet langer de motor van de bescherming van dieren,” zegt Marlene Wartenberg, woordvoerster van de dierenwelzijnorganisatie Vier Voeters. “Wij maken ons grote zorgen.”

Slimme stalverlichting moet een oplossing bieden. Dat stelt Arnita van der Weerd, eigenaar van agrarisch adviesbureau AAMW. Steeds meer stalhouders gaan over op LED-verlichting. “Licht speelt bij mens én dier een essentiële rol. De juiste verlichting vermindert stress en draagt bovenal bij aan de gezondheid van de dieren.” Helemaal nieuw is het niet, het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie stelt namelijk ook een aantal algemene eisen aan de lichtintensiteit in stallen.

Toch zijn er nog teveel stalhouders die gebruikmaken van TL-verlichting. Van der Weerd: “Het budget in de agrarische sector is niet bijster groot en investeren in andere verlichting schrikt daardoor af.” Volgens van der Weerd zijn de drie grootste nadelen van huidige verlichting de negatieve werking op de gezondheid van de dieren, de lichtflikkering van TL én de maandelijkse torenhoge energierekeningen.

“Stalhouders realiseren zich niet dat een investering in LED-verlichting er in mum van tijd uit is.” Van der Weerd licht toe: “LED-verlichting kent, anders dan bij TL, geen starters en een laag aantal Watt waardoor er geen sprake meer is van hoge kosten. LED vermindert ook stress bij bijvoorbeeld kippen. Bovendien geeft LED altijd voldoende licht voor een goede, werkbare situatie.” Maar er is meer, stelt Van der Weerd: “LED-verlichting kent een extreem laag energieverbruik. Hierdoor werkt het bijzonder kostenbesparend.” 


Deel: ' Slimme verlichting goed voor dierenwelzijn '
Lees ook