Ingezonden persbericht


TT Circuit Assen, 30 sept. 2001 - Betreft Slotraces Nederlands Kampioenschap wegraces

Wedstrijden Stichting Motorwegraces Assen brengen beslissingen

Van de Lagemaat (250cc) en Verweijmeren (zijspan) sluiten wegraceseizoen met titel af

Henk van de Lagemaat in de 250cc en en het zijspankoppel Wim Verweijmeren en Koen Kruip hebben in de afsluitende races voor het Dutch Open - zondag op het TT Circuit Assen - de Nederlandse motorwegracetitels behaald. Voor Henk van de Lagemaat uit Everdingen was het de tweede Nederlandse titel in de 250cc en het duo Verweijmeren/Kruip uit Geertruidenberg en Vorden behaalde voor de zesde maal het Nederlands kampioenschap. In de Bottklasse ging de titel naar Jeroen Oudeman (Heerhugowaard). De races werden georganiseerd door de Stichting Motorwegraces Assen, daarbij gesteund door de Motorclub Assen & Omstreken.

Voor Henk van de Lagemaat was het kampioenschap belangrijker dan de EK-race in Portugal. Door mechanische problemen gelukte het hem niet in Hengelo, twee weken geleden, de titel te pakken, daarom koos hij ervoor in Assen te rijden en de EKrace in Portugal (eveneens zondag) te laten schieten. Van de Lagemaats enig serieuze concurrent was Jaap Hoogeveen (Smilde). Maar Hoogeveen gooide in de zevende ronde roet in het eten door onderuit te gaan en schakelde zich daarmee zelf uit voor het kampioenschap. Een niet goed werkende voorvering was debet aan de val.
Voor Van de Lagemaat, die op dat moment al ruim drie seconden voorsprong op de achtervolgende Hoogeveen had, was het daarna een koud kunstje om de titel te grijpen.
Voor Wim Verweijmeren en Koen Kruip ging het erom dat ze de zaken op de racedag moesten controleren, want de voorsprong op het koppel Jan en Sjaco Bevers (Helmond) bedroeg maar liefst vijftien punten. Hoewel Bevers en Bevers in de eerste fase van de strijd in het spoor van de NK-koplopers bleven, haakten ze halverwege de wedstrijd af en eindigden met een achterstand van zes seconden op de tweede plaats, een plek die ze ook in de eindstand van het Nederlands kampioenschap innamen.
Kampioen Patrick Lakerveld (Wijk en Aalburg) liet in de 125cc de zege aan Harold de Haan (Hattum). Het was een spannend duel waarbij het verschil op de streep niet meer dan 0.78 seconden bedroeg.

Spannend was ook de race in de klasse Supersport. Het verschil tussen winnaar Torleif Hartelman (Hengelo) en tweede man Mile Pajic (Terborg) was slechts anderhalve seconde.
Een wedstrijd in de klasse Supermono, de laatste die ook meetelde in de strijd om het Europese ESA (European Single Assocation) kampioenschap, eindigde in winst voor de Engelsman Marc Baldock, voor Adrian Stringer zijn landgenoot.
De ESA-titel ging overigens naar Steve Marlow met BMW, die al een ruime voorsprong had op Yamahacoureur Adrian Stringer. Beste Nederlander werd Jan Frank Bakker uit het Groninger Midwolda met de vijfde plaats. Bert Klompmakers (Nieuw Weerdinge) werd winnaar van de gecombineerde Superstock/Bott-race, na een fel duel met Henry Minnen (Harskamp). Voor zo'n 3000 bezoekers wisselden beide coureurs diverse malen van positie. Uiteindelijk zegevierde Klompmakers door in de slotfase afstand te nemen van Minnen. Voor Klompmakers was het jammer dat de titel in de Superstock al eerder naar de Belg Wim van Achter was gegaan. In de Bottklasse behaalde Jeroen Oudeman (Heerhugowaard) evenwel het kampioenschap door in zijn categorie als beste te eindigen.
De Belgische BMW Boxer Cup leverde tot slot winst op voor Dirk Buylinkx in een spectaculaire race met zware motoren. Buylings verstevigde door de overwinning zijn leidende positie in het kampioenschap van de BMW Boxer.

"Sport & Media - Willem Lute Productions"
delalute@wxs.nl

Deel: ' Slotraces Nederlands Kampioenschap wegraces, Assen '
Lees ook