Provincie FlevolandSluis "De Blauwe Dromer" in gebruik

De nieuwe sluis voor de recreatievaart in de Harderdijk bij gemaal Lovink is vanmiddag officieel in gebruik genomen. Tijdens de in gebruikname onthulde gedeputeerde Wubbo de Raad de naam van de sluis: De Blauwe Dromer. De naam is afkomstig van het gelijknamige kunsteiland dat achter de sluis is gelegen. Dit eiland werd eveneens onthuld.

De nieuwe sluis bij gemaal Lovink heeft een breedte van 5 meter. De maximaal te schutten lengte bedraagt 20 meter. Tussen het binnen- en het buitenwater bestaat een verval van 5.20 meter. Aan de polderzijde van de sluis is in de dijk een vaste brug gebouwd met een doorvaarthoogte van 7 meter. Verder in de vaarroute wordt de doorvaarthoogte door een aantal vaste bruggen beperkt tot 4 meter in de Hoge Dwarsvaart en 3 meter in de Larservaart.

De sluis wordt op afstand bediend van zeven uur s morgens tot zeven uur s avonds, met tussen de middag een uur pauze. De sluis wordt alleen in het zomerseizoen bediend. Van 1 november tot 31 maart moeten passanten iemand oproepen via de telefoon, 0320-263051.

Aan de polderzijde bij de sluis is het gelijknamige kunsteiland De Blauwe Dromer van kunstenares Jacqueline Verhaagen gerealiseerd. Het is een uiting van landschapskunst waar de provincie Flevoland internationale bekendheid om geniet. Het eiland is voorzien van een blauwe coating die is aangebracht op het asfalt aan de buitenzijde en op de stenen aan de binnenzijde.

De sluis is medegefinancierd door de Stichting Recreatietoervaart Nederland en de gemeenten Lelystad, Dronten en Zeewolde. Provincie Flevoland was de opdrachtgever.

Zoekwoorden:

Deel: ' Sluis 'De Blauwe Dromer' Flevoland in gebruik '
Lees ook