Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Smokkelavontuur eindigt op Apenheul

Onlangs zijn drie jonge wolapen op Apenheul aangekomen. De apen waren vorig jaar op de Nederlandse Antillen in beslag genomen. Vanaf het vasteland van Zuid Amerika waren ze naar het eiland Sint Maarten gesmokkeld. De plaatselijke dierentuin zorgde voor de eerste opvang en toen de diertjes sterk genoeg waren om de lange reis te maken, kwamen ze naar Apeldoorn. Apenheul verzorgt al vanaf het begin in 1971 groepen wolapen. Deze bedreigde apensoort komt verder maar in een handjevol dierentuinen op de wereld voor.

Op papier zijn de Zuid-Amerikaanse wolapen beschermd. Jacht en handel zijn officieel verboden, maar de drie aapjes zijn ongetwijfeld 'een bijproduct' van de jacht. In grote delen van het Amazone-gebied worden volwassen wolapen nog steeds zonder pardon afgeschoten en opgegeten. Omdat moeders hun kind tot het uiterste met hun lichaam beschermen komt het soms voor dat een apenbaby de jacht overleeft. Deze baby's worden dan aan een touwtje of een riempje meegenomen naar de markt, om ze als huisdier te verkopen. Alle drie de wolaapjes droegen nog zo'n halsbandje toen ze op Apenheul aankwamen. Ze zijn gezond, maar broodmager.

Onder de ruim dertig apensoorten op Apenheul bevinden zich twee groepen wolapen: een grote groep en een kleinere groep. De kleine groep werd tot nu toe achter de schermen gehouden en was niet voor bezoekers te zien. Om 'de drie van Sint Maarten' op te kunnen nemen, moest wat geschoven worden in de bezetting van de binnenverblijven en apen-eilanden. Na veel gepuzzel en een interne verhuizing is er voorlopig weer genoeg ruimte voor beide groepen. Bovendien kunnen de bezoekers de kleinere groep voortaan ook in de bomen bezig zien.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met APENHEUL, Erik Mager, tel. 055 357 57 00, fax 055 357 57 01, e-mail e.mager@apenheul.nl .

Bijlage:

Foto JPG 1: Bij aankomst op Apenheul herinneren de halsbandjes nog aan een dramatische periode uit het apenleven

Foto JPG 2: Portret van een van de jonge wolaapjes

De foto's zijn vrij van rechten, maar bij gebruik is vermelding verplicht van:

Foto Apenheul Apeldoorn

Deel: ' Smokkelavontuur eindigt op Apenheul '
Lees ook