SOA test via applicatie op je smartphone


UTRECHT, 20150407 -- Onderzoekers van de Universiteit van Columbia hebben een nieuwe smartphone accessoire ontwikkeld waarmee je je eigen bloedonderzoek kan doen, met het doel jezelf te testen op de seksueel overdraagbare aandoeningen HIV en syfilis, meldt Simonly.org.

“Dongle”  

Het relatief goedkope smartphone apparaat, ook wel “dongle” genoemd, kan 15 minuten sporen van besmettelijke ziektes bespeuren met een vingerprik. Volgens de ontwikkelaars van de accessoire is dit de eerste smartphone accessoire die de functies van een bloedtest kan reproduceren.

Het apparaat is klein en licht genoeg om te passen in een hand, verbruikt niet veel batterij en kost ongeveer 31 euro aan productiekosten, betuigen de ontwikkelaars. Zij zien nieuwe mogelijkheden voor een groter publiek, zowel consumenten en zorgmaatschappijen.

Het voordeel van het gebruik van de dongle is dat de handeling bestendig en stabiel is en het niet veel kennis, ervaring of onderhoud vereist. Ook is het gebruik van een batterij overbodig en kan het apparaat gebruikt worden op elke smartphone, met elke aansluiting.

Medisch getest

De dongle is getest door zorgverleners in Rwanda, die het gebruikten bij 96 patiënten. Dit waren voornamelijk aanstaande moeders, om het overdragen van een eventuele SOA te voorkomen. Ook werd het getest op patiënten die langskwamen bij de SOA kliniek. De zorgverleners kregen 30 minuten om het gebruik van het apparaat onder de knie te krijgen. Het resultaat was dat 97 procent van de patiënten positief te spreken was over de dongle.

Hoe werkt het

De dongle sluit je aan op je telefoon, waarna je de bijbehorende app opent en je je patiëntnummer invoert. Deze app leidt je door alle stappen. Net als bij elke andere bloed test, desinfecteer je eerst je vinger met alcohol. Vervolgens prik je jezelf met een dunne naald. Het bloed neem je op in een plastic bakje, dat je in een microfluïdische chip van een plastic cassette klikt. Deze cassette kan vervolgens in de dongle worden geklikt. De dongle beschikt over een grote zwarte knop die het opzuigen van het bloed in de dongle activeert. Deze knop blijf je ingedrukt houden tot al het bloed is opgenomen. Hierna wacht je 15 minuten en geeft de app de uitslag weer.

“Het project “dongle” toont aan dat een volledig medisch onderzoek kan worden uitgevoerd op een smartphone accessoire”, aldus Simonly.org. “Dit kan een revolutie zijn voor de levering van de gezondheidszorg.”


Deel: ' SOA test via applicatie op je smartphone '
Lees ook