NOS---

Sobere uitzending rondom verkiezingen

13-05-2002

De NOS verzorgt aanstaande woensdag een avondvullend programma rondom de verkiezingsuitslagen van de Tweede Kamerverkiezing. Dit programma zal - zoals al eerder gemeld- een sober karakter hebben in verband met de moord op Pim Fortuyn. Vanaf 20.50 uur zitten de presentatoren Maartje van Weegen, Henny Stoel en Ferry Mingelen klaar om via Nederland 3 het verkiezingsnieuws zo snel mogelijk aan de kijker te presenteren.

De rode draad in de uitzending zijn de verkiezingsuitslagen die gedurende de gehele avond binnenkomen. Ook wordt gedurende de avond een tweetal prognoses van de verkiezingsuitslag bekendgemaakt. Rond de klok van middernacht tekent Paul Witteman voor een slotgesprek met de lijsttrekkers van de grootste partijen.

Net als vier jaar geleden komt de verkiezingsuitzending van NOS Actueel vanuit het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Het betreft een gezamenlijke uitzending van NOS Actueel en de actualiteitenrubrieken 2Vandaag, Netwerk en NOVA.

De centrale presentatie van de verkiezingsuitzending is in handen van Maartje van Weegen. Op gezette tijden schuiven Johan Stekelenburg (PvdA), burgemeester van Tilburg, en professor A.C. Zijderveld, hoogleraar sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, bij haar aan tafel aan om te reageren op het verkiezingsnieuws.

Henny Stoel is verantwoordelijk voor de presentatie van de uitslagen, die worden aangeleverd door de verkiezingsdienst van het ANP. Ferry Mingelen, eindredacteur van Den Haag Vandaag, zal gedurende de avond de uitslagen nader toelichten en duiden.

Een belangrijk moment in de uitzending is de bekendmaking van twee prognoses van de einduitslag. Dit gebeurt om respectievelijk 21.00 en 21.45 uur. Om 21.00 uur betreft het een voorlopige prognose, die van 21.45 uur is een definitieve prognose van de einduitslag.

Deze prognoses zijn gebaseerd op een exit-poll, die bij een veertigtal geselecteerde stembureaus in het gehele land is gehouden. Ook presenteert Mingelen in de loop van de avond de uitkomsten van aanvullend onderzoek, dat in opdracht van de NOS en het ANP door het onderzoeksbureau Interview/NSS is gehouden.

Gedurende de avond vinden er schakelingen plaats naar interviewers elders in het Tweede Kamergebouw. Zo ondervraagt Henk van Hoorn oud-politici, onder wie Norbert Schmelzer (CDA) en Thijs Wöltgens (PvdA). Deze politici gaan in de Burgerzaal in debat over de politieke situatie naar aanleiding van de verkiezing. Pieter Jan Hagens spreekt in de wandelgangen van het Tweede Kamergebouw met gasten, onder wie Professor Dr Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. En Sacha de Boer vraagt vertegenwoordigers uit het zogenoemde maatschappelijk middenveld naar hun wensenlijstje voor de nieuwe formateur.

Tijdens de uitzending zal er tevens worden geschakeld naar de verschillende locaties in het land waar de politieke partijen hun uitslagenavonden houden. Verslaggevers van de diverse actualiteitenrubrieken zijn daar aanwezig om de eerste reacties van de partijen op de prognoses en uitslagen te registreren. Ook zullen de toespraken van de lijsttrekkers tot hun partijleden via de NOS live te volgen zijn.

Rond de klok van middernacht verzorgt Paul Witteman een slotgesprek met de lijsttrekkers van de grotere partijen. Dit gesprek, dat veelal wordt gezien als het traditionele begin van de formatiebesprekingen, eindigt rond 00.40 uur.

De avond wordt rond 01.00, na een korte terugblik op de verkiezingsavond, afgesloten.

Een speciaal aspect van deze verkiezingsavond is het feit dat op 15 mei ook de finale van de Champions League wordt gespeeld. Deze wedstrijd vindt plaats in het Hampden Park Stadion in Glasgow (Schotland) en wordt integraal door de NOS op Nederland 2 uitgezonden. De kijkers naar de verkiezingsuitzending behoeven echter niet te switchen van zender om het verloop van de wedstrijd te kunnen volgen. De hoogtepunten van de wedstrijd zullen via flitsen in de verkiezingsuitzending te zien zijn. Deze worden verzorgd door Studio Sport. Humberto Tan tekent voor de presentatie op 15 mei. Hij zal hiervoor bij Maartje van Weegen aan tafel aanschuiven.

Deel: ' Sobere uitzending NOS rondom verkiezingen '
Lees ook