Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Sociaal pension 'het ommelanderhuis' genomineerd voor schizofrenieprijs

Het sociaal pension 'Ommelanderhuis' in Groningen is genomineerd voor de Kwaliteitsprijs Schizofrenie 2003. De voorziening voor psychiatrische patienten viel onder meer op door de bevlogenheid van het personeel en de praktische manier waarop die de wensen van de patient weet in te vullen. Of het pension wint, wordt op 13 maart bekendgemaakt tijdens het congres 'Mensen met schizofrenie: Jij maakt het verschil'. De prijs, die voor de negende keer wordt uitgereikt, bestaat uit een geldbedrag van duizend euro.

Het Ommelanderhuis vormt de kern van een serie opvangvoorzieningen en biedt huisvesting aan 44 mensen met een vaak chronisch psychiatrische diagnose. Zij huren hun kamer via de woningbouwvereniging. Mensen met een verslaving kunnen elders terecht, bijvoorbeeld in de ernaast gelegen 24-uurs crisisopvang. Voor veel praktische problemen is de oplossing in de buurt. Zoals een inloophuis waar mensen hun haar kunnen laten knippen of kosteloos hun voeten kunnen laten verzorgen.

Het pension zelf is brandschoon en ademt een prettige sfeer. Alles wordt samen met de patienten zelf opgebouwd, vaak met hulp van vrijwilligers die elk hun eigen specialiteit hebben. De een verwerkt haar kooklessen tot een praktisch kookboek voor psychiatrische patienten, terwijl de ander met hoofdmassage en muziek de stemmen in het hoofd van de patient weet in te dammen. Het beperkte budget vormt geen belemmering, maar zet aan tot extra creativiteit.

Het personeel toont zich bevlogen, met een voorliefde voor haar doelgroep. In plaats van te wijzen op de beperkingen, zoekt het team van Jan Krist steeds opnieuw naar de mogelijkheden. "Wat kan je nog? Waar ben je goed in?" is het devies. Die instelling brengt mensen ertoe om hun tekentalent om te zetten in dagelijkse kunst of om in de tuin een kippenren te bouwen. Een prijzenswaardig initiatief.

De Kwaliteitsprijs Schizofrenie wordt jaarlijks uitgereikt aan een instelling of persoon in de Geestelijke Gezondheidszorg die creativiteit, service, attitude en diversiteit, en dus kwaliteit, hoog in het vaandel heeft staan. Naast het Ommelanderhuis zijn verder genomineerd bierbrouwerij 'De Prael' in Amsterdam en enkele afdelingen van de GGzE te Eindhoven.

Schizofrenie is een ernstige psychiatrische ziekte die bij een op de honderd mensen voorkomt. Kenmerkend is het optreden van psychoses. Dit zijn perioden waarin het contact met de realiteit ernstig is verstoord. Schizofrenie heeft niet te maken met een 'gespleten persoonlijkheid', zoals vaak wordt gedacht.

Deel: ' Sociaal pension 'Het Ommelanderhuis' genomineerd voor schizofreniepr.. '
Lees ook