'Hoe ziet het geld van de toekomst eruit?'


Social Beta Event gaat in op de waarde van spullen, het belang van delen en, vooral, de alternatieven voor geld.

HEERLEN, 20140509 -- Van 14 tot en met 16 mei a.s. wordt in Heerlen het Social Beta Event georganiseerd. Een internationaal getint event, waarin technologische, economische en sociale innovatie thema's de revue passeren in de vorm van presentaties, lezingen, films en activiteiten. Ditmaal is er bijzondere aandacht voor de discussie rondom alternatieven voor geld. "Eigenlijk stellen we het fenomeen 'geld' ter discussie", aldus eventdirecteur Egid van Houtem.

Op dag 1, woensdag 14 mei, wordt er een live talkshow georganiseerd, 'Show me the Money' gedoopt. "Tijdens deze talkshow zullen diverse sprekers ingaan op de stelling 'weg met geld'", legt Van Houtem uit. "Hoe ziet het geld van de toekomst eruit? Gaan we meer waarde delen in plaats van concrete bedragen betalen? Krijgen we straks alleen maar bitcoins? Of gaan we betalen met tijd als valuta? Allemaal vragen die aan de orde komen tijdens deze talkshow."

Eén van de voornaamste thema's tijdens de 'Show me the money'-talkshow zal de mogelijke creatie van een lokale munt zijn. Van Houtem: "Je ziet in verschillende landen dat er op diverse plekken lokale munteenheden in het leven worden geroepen. Zo is er in Engeland de Brixton Pound, die in een arme buitenwijk in Londen is ingevoerd. Je kunt deze munt alleen dáár krijgen en uitgeven. De creatie van de Brixton Pound heeft een sterke, positieve invloed op de lokale economie van deze wijk gehad."

Volgens Van Houtem biedt een lokale munt ook kansen voor Limburg. "We leven in deze provincie toch in een regio die de gevolgen van de economische en financiële crisis merkt", stelt de directeur. "Een eigen munt zou daarentene een wezenlijke impuls kunnen zijn voor de lokale economie van een plaats of streek. Denk bijvoorbeeld aan Parkstad."

Onder meer Dave Haslam, Mickael Kolenbrander & René Gabriëls zullen aanschuiven tijdens de live talkshow. Op de andere dagen zullen er ook presentaties zijn met o.a. Ferry Roosenboom (Excelsior Records), innovator in de muziek- en festivalindustrie, filosoof René Gabriëls (Universiteit Maastricht) en Gunnar Froh (Air B'nB). Tevens kunnen bezoekers bijvoorbeeld de Google Glass 'live' in actie zien en is er ook aandacht voor 3D-printen.

Het hele programma is terug te vinden via https://event.socialbeta.eu.Noot voor redacties:

Deel: ' Social Beta Event 'Hoe ziet het geld van de toekomst eruit?' '
Lees ook