Sollicitatieplicht bijstandsmoeders geen succes

HILVERSUM (28.09.99) - De sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders met oudere kinderen is geen succes. Dat zei onderzoeker T. Knijn van de Rijksuniversiteit Utrecht dinsdagmorgen in KRO's Ontbijt TV. Zij noemt het opmerkelijk dat het kabinet desondanks de arbeidsplicht voor alleenstaande vrouwen in de bijstand wil uitbreiden. Paars is volgens haar doof voor kritiek.

Voor de 50.000 bijstandsmoeders met oudere kinderen - tussen de 5 en 12 jaar - geldt de sollicitatieplicht al sinds 1996. Hooguit 12 procent slaagde er sindsdien uit de bijstand te komen. Andere vrouwen vonden wel een part-time baan, maar verdienen te weinig om financieel onafhankelijk te worden.

Volgens Knijn komt dat doordat de meeste bijstandsmoeders betrekkelijk laag opgeleid zijn. Bovendien gaat een groot deel van hun verdiensten, áls ze werk vinden, op aan de kosten van kinderopvang.

Al in januari dit jaar informeerde Knijn het ministerie van Sociale Zaken over de resultaten van haar onderzoek. Zonder resultaat. Het kabinet besloot vrijdag dat nu ook de pakweg 40.000 moeders met jonge kinderen (tot 5 jaar) verplicht moeten solliciteren.

Later deze week is er een spoeddebat over het arbeidsplan voor bijstandsmoeders. Een meerderheid van de Kamer staat tot nu toe uiterst kritisch tegenover de voorstellen van het kabinet.

Deel: ' Sollicitatieplicht bijstandsmoeders geen succes '
Lees ook