GCI HOLLAND PR

Sommige vetten goed voor de gezondheid

Internationale conferentie over vetten

Sommige vetten zijn goed voor de gezondheid

Amsterdam, 16 januari. Wie van de voordelen van een mediterraan dieet wil profiteren, hoeft niet per se Zuidelijke producten te eten. Een Hollandse boterham met pindakaas voldoet eveneens. Tot deze conclusie kwamen vijftig vooraanstaande wetenschappers uit de hele wereld dit weekend in Londen tijdens een conferentie over het mediterrane dieet.

In de Nederlandse winkels zijn alledaagse producten te koop die dezelfde voordelen bieden als een mediterraan dieet. Dit blijkt uit recent onderzoek van Dr. Penny Kris-Etherton, hoogleraar voeding aan de Universiteit van Pennsylvania. Producten met veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals pinda's en pindakaas, zijn net zo effectief als olijfolie om de kans op hart- en vaatziekten terug te dringen. Zij verlagen de hoeveelheid 'slecht' cholesterol (LDL) en het triglyceridegehalte in het bloed, twee risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Een vetarm dieet daarentegen verhoogt juist het triglyceridegehalte.

Ook voor gewichtsbeheersing zijn sommige vetten gunstig. Uit onderzoek van de Harvard School of Public Health blijkt dat mensen met een dieet met veel goede vetten makkelijker afvallen en een gezond gewicht behouden dan met een vetarm dieet. Dit inzicht kan een belangrijke rol spelen om het probleem van overgewicht terug te dringen. De onderzoekers waren het er wel allemaal over eens dat lichaamsbeweging en caloriebeperking onontbeerlijk zijn voor een goede gezondheid.

Wilt u meer informatie over de Oldways 2000 International Conference on the Mediterranean Diet, dan kunt u contact opnemen met het Informatiebureau Amerikaanse Pinda's, telefoon: 020-305 8288

16 jan 00 11:50

Deel: ' Sommige vetten zijn goed voor de gezondheid '
Lees ook