HILL AND KNOWLTON

Sonera doet aangifte van digitale inbraak

Sonera doet aangifte van digitale inbraak
Klant de dupe van computerkraak bij Internet Service Provider Sonera
Capelle a/d IJssel, 12 april 2000 - Sonera Nederland B.V. heeft aangifte gedaan van een inbraak in een aantal van haar systemen. Gebleken is dat Sonera Nederland B.V. eind maart slachtoffer is geworden van een geslaagde poging. De computerkrakers wisten zich toegang te verschaffen tot het internet netwerk van Sonera Nederland. Sonera stelt alles in het werk om de systemen te waarborgen voor eventuele beveiligingslekken die zijn ontstaan en daarnaast schroomt het bedrijf niet om de aanrichter van deze schade op te sporen en aan te klagen. Er is dan ook direct contact opgenomen met de politie. Het Projectteam Digitale Recherche van het KLPD heeft de aangifte in behandeling genomen. Sonera heeft in de ochtend van woensdag 12 april de eerste delen van het systeem weer vrij gegeven.

De inbraakpogingen hadden het volgende karakter. De computerkrakers hebben zich toegang verschaft tot een aantal systemen in het netwerk. Sonera concludeert vooralsnog dat het geen systemen betreft waar klantendata op wordt vastgelegd. Afgelopen weekend heeft Sonera aanwijzingen gevonden dat de krakers erin zijn geslaagd om via het afluisteren van het netwerkverkeer tussen de servers een logfile te bemachtigen, waarin volgens Sonera circa 3.000 wachtwoorden en loginnamen voorkwamen. Het logfile dat de krakers hebben kunnen bemachtigen, is kennelijk in zijn geheel direct aan de Telegraaf gestuurd, zonder Sonera eerst de gelegenheid te geven klantgegevens veilig te stellen, zoals de ere-code onder hackers betaamt. Omdat het bedrijf geen enkel risico wilde lopen, besloot de directie toch om de mail-server en homepage-server vrijdagavond ontoegankelijk te maken voor derden, dus ook voor haar abonnees. Tot de gegevens van zakelijke klanten hebben de krakers zich geen toegang kunnen verschaffen. Consumenten abonnees ontvingen bij het ophalen van e-mail een automatisch bericht over de oorzaak van deze tijdelijke buitengebruikstelling. Zakelijke klanten zijn op dinsdag 11 april per brief en e-mail op de hoogte gesteld.

Na constatering op 1 april is direct intern actie ondernomen. Er is die dag nog gestart met zware beveiligingsmaatregelen, waaronder het doorlichten van alle onderdelen uit het netwerk en het nemen van extra beveiligingsmaatregelen, die gedurende de hele week zijn uitgevoerd. Sonera betreurt dat het bestand met wachtwoorden van klanten in handen van derden terecht is gekomen en de daaruit voortvloeiende overlast. De Telegraaf weigert inzage te geven in de gegevens die zij in handen heeft gekregen, waardoor Sonera genoodzaakt was om alle klanten met dit probleem lastig te vallen.

Naast eigen technici zijn er Finse collega's met specifieke kennis ingevlogen en is maandag 10 april een extern bureau dat gespecialiseerd is in beveiliging ingeschakeld. Sonera laat naast deze activiteiten tevens een security audit uitvoeren en zal de bevindingen aan haar klanten communiceren.
Sonera neemt de situatie hoog op en heeft in het weekend voor iedere klant een nieuw password gegenereerd. Deze is op dinsdag 11 april per post verstuurd, zodat klanten in principe woensdag 12 april hun e-mail weer op kunnen halen. Sonera.s klanten hebben hierdoor vier dagen geen mail kunnen lezen.

Uit de wijze waarop dit lek in de beveiliging van Nederlandse Sonera systemen in de publiciteit is gebracht, concludeert het bedrijf dat hier sprake is van een doelbewuste poging bedrijfsschade aan te richten. Eventuele berichtgeving over beveiliging wordt uiterst serieus genomen mits het gestaafd kan worden met schriftelijke feiten. Er is nooit sprake van geweest dat de computerkrakers volledige controle over het Sonera netwerk hebben gehad. Ook is er geen enkele aanwijzing gevonden dat er toegang is verkregen tot het internationale netwerk.


Deel: ' Sonera doet aangifte van digitale inbraak '
Lees ook