Sotheby'sSOTHEBY'S
Press Release

SOTHEBY'S EXPERTS TAXEREN KUNST EN KUNSTVOORWERPEN IN HET EVOLUON, EINDHOVENDonderdag 9 maart 2006, 10.00-16.00 uur, Noord Brabantlaan 1A, Eindhoven


Op donderdag 9 maart taxeren experts van het gerenommeerde internationale veilinghuis Sotheby's kosteloos en vrijblijvend uw kunst en antiek in het Evoluon, Noord Brabantlaan 1A te Eindhoven. Van 10.00 tot 16.00 uur bent u welkom om meegebrachte kunstvoorwerpen zoals schilderijen, zilver, juwelen, aardewerk en porselein, glas en kristal, art dco, beelden en meubelen kosteloos te laten taxeren door experts van Sotheby's en zich op professionele wijze te laten voorlichten over de veilingmogelijkheden.

Naast een interessante middag in het museum zullen een aantal bezoekers hopelijk ook op aangename verrast worden door de waarde van hun kunstvoorwerpen. Want nog steeds komen met regelmaat "ontdekkingen" boven water. Zo werd een van onze experts benaderd door de eigenaren van een beschilderd Louis XV kamerscherm dat afkomstig was uit een erfenis. Hoewel ze het een mooi scherm vonden, kwam de taxatie van 30.000 tot 50.000 als een grote verrassing. Toen het zesslag kamerscherm in april 2005 geveild werd voor 144.000 was de vreugde compleet!
Een mooi voorbeeld van hoe de waarde van een object in de loop der tijd door verandering in smaak kan variren, is de huidige populariteit van de zogenaamde rolwagens. Deze grote staande Chinese vazen waren de laatste decennia niet erg in trek en brachten gemiddeld niet meer op dan circa 3.000. De markt verandert echter en er komen nieuwe kopers. Een van onze experts kwam in contact met mensen die liefst drie van deze grote vazen op de vloer had staan. Men begon voorzichtig met de veiling van een lichtbeschadigd exemplaar. Ondanks de beschadiging bracht deze rolwagen 15.000 op. De twee gave exemplaren werden vervolgens geveild voor 40.000 per stuk....
Zelfs op het gebied van schilderijen komen nog verrassingen voor. Een schilderij van Piet van der Hem (1885-1961) had jarenlang bij mensen op zolder gestaan en was in de vergetelheid geraakt. Toevallig kwam het onder ogen van een expert van Sotheby's die voor iets anders was ingeschakeld. Het doek Moulin Rouge van omstreeks 1910 illustreert Van der Hem's belangstelling voor het Parijse nachtleven en cafs van Montmartre. Aangeboden met een richtprijs van 20.000-30.000, werd het verkocht voor 204.000, een wereldrecord voor Piet van der Hem!

Tijdens de taxatiedag op 8 maart in het Evoluon is het mogelijk om kunstvoorwerpen in te brengen voor de belangrijke veilingen bij Sotheby's Amsterdam. In de meeste gevallen kunnen voorwerpen, die op deze taxatiedag ter veiling worden aangeboden, kosteloos door Sotheby's naar Amsterdam worden vervoerd. Grote of kwetsbare objecten kunnen eventueel aan de hand van foto's of op afspraak aan huis getaxeerd worden.
Ieder voor- en najaar vinden bij Sotheby's in Amsterdam belangrijke gespecialiseerde veilingen plaats op het gebied van Oude Meesters, 19e Eeuwse Schilderijen, Moderne en Hedendaagse Kunst, Horloges, Klokken, Zilver, Juwelen, Chinese en Japanse Keramiek, Sculptuur, Meubelen en Kunstvoorwerpen. Deze veilingen trekken kopers uit de gehele wereld.

Over Sotheby's
Veilinghuis Sotheby's Amsterdam is marktleider in Nederland en daarnaast het belangrijkste internationale veilingcentrum in noordwest Europa. Sinds 1999 is Sotheby's gevestigd aan de Zuidas van Amsterdam in een op maat ontworpen pand. Met ruim 5.000 vierkante meter vloeroppervlak is De Boelelaan 30 uitstekend geschikt om vele activiteiten te ontplooien. De vier grote zalen bieden niet alleen ruimte aan veilingen, maar ook aan tentoonstellingen, lezingen, diners, modeshows, bedrijfspresentaties, symposia en concerten. Ook de aanwezigheid van brasserie The Caf at Sotheby's en de bookshop met kunstboeken blijken een aantrekkelijke formule, die voor een nog steeds groeiend aantal bezoekers zorgt. Alle catalogi zijn te zien op www.sothebys.com/>www.sothebys.com.
Naast veilingtaxaties kan Sotheby's ook taxaties voor verzekering, successie en onderlinge verdeling voor u verzorgen.

Voor inlichtingen over deze taxatiedag: Sotheby's Amsterdam, tel 020 5502285


Voor persinformatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:
Diana Ridderikhoff
Press Office & Marketing
Sotheby's Amsterdam
De Boelelaan 30, 1083 HJ Amsterdam
T +31 20-550 2205 F +31 20-550 2310
E diana.ridderikhoff@sothebys.com
www.sothebys.com


Deel: ' Sotheby's experts taxeren kunst in Eindhoven '


Lees ook