Sotheby'sSOTHEBY'S
Press Release

Sotheby's veiling in het Centraal Museum brengt EUR 200.000 op*
De veiling in het Centraal Museum op zondag 12 maart 2006 heeft in totaal EUR 209.112 opgebracht. In aanwezigheid van ruim 500 belangstellenden veilde Sotheby's ca. 750 collectiestukken van het Centraal Museum die niet meer pasten binnen de verzameling van het Museum. Alle aangeboden werken werden verkocht. De opbrengst van de veiling wordt aangewend voor nieuwe aankopen van het Centraal Museum.

Hoogtepunten
In twee volle veilingzalen kwamen de stukken onder leiding van veilingmeester Mark Grol, in zaal 2 bijgestaan door veilingmeester en Max Hemelraad onder de hamer gingen. De sfeer was levendig en er werd enthousiast geboden. Veel werken gingen ruim boven de richtprijs weg, enkele kopers hadden het geluk om voor een aantrekkelijke prijs iets te verwerven. Vooral voor hedendaagse kunst was veel belangstelling. Zo bracht een kleurig doek van Eduardo Arroyo (lot 80) 15.600 op, ongeveer drie maal de richtprijs. Een doek uit 1969 van Antonio Segui (lot 109) werd verkocht voor 13.800, ook ver boven de verwachting. Een map met 31 houtsneden van Julie de Graag (lot 234) ging voor 3.360 naar een nieuwe eigenaar, terwijl de richtprijs 100 tot 150 was. Opmerkelijk was ook de belangstelling voor werk van Louise Fritzlin van rond 1900, met als hoogtepunt het 'Portret van Fokeltje met de gele hoed' (lot 47) dat 3.000 opbracht. Onder de Oude Meesters was de opbrengst van 5.400 voor een paar "Landschappen met reizigers' door de 17de-eeuwse monogrammist RB (lot 7) verrassend: ruim 4 keer de richtprijs.

Sotheby's samenwerking met musea
Sotheby's heeft een lange historie van samenwerking met de museumwereld. In maart 2005, veilde Sotheby's een selectie schilderijen uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag. Deze bracht het dubbele van de verwachtingen op.
In april 2002 werd voor het eerst een museumcollectie geveild in het kader van het beleid van "Ontzamelen", zoals dat is vastgesteld in de nota van Rick van der Ploeg "Cultuur als confrontatie". In de veilingzaal van Sotheby's sloeg Rik Vos, Directeur van het Instituut Collectie Nederland, met een hamerslag en onder applaus het eerst lot af van de collectie Meet - en Weeginstrumenten van de (opgeheven) Stichting NMI Museum IJkwezen te Delft. De totale opbrengst van ruim 65.000 voor de 131 museale stukken uit het IJkwezen overtrof alle verwachtingen.
In oktober 1997 vond bij Sotheby's een symposium plaats onder de titel Museumdepots: Museumlusten of Museumlasten', dat een podium bood voor een forum over 'ontzamelen'.
In 1993 organiseerde Sotheby's een 'Museumveiling' waarvan een deel van de opbrengst ten goede kwam aan de deelnemende musea.
In september 2006 organiseert Sotheby's een Museumveiling waarin onder andere de af te stoten collectie van Museum GoudA wordt aangeboden.

Afsluiting afstootprocedure
Met de veiling heeft het Centraal Museum Utrecht een langdurige afstootprocedure afgesloten. De in totaal ruim 1400 af te stoten werken zijn van 4 februari t/m 8 maart tentoongesteld in het Centraal Museum. Alle stukken zijn afkomstig uit de collecties van het Centraal Museum en de HKU, de voormalige kunstinstelling 'Hedendaagse Kunst-Utrecht' waarvan de collectie in 1989 werd overgebracht naar het Centraal Museum. Naast circa 150 schilderijen, waaronder circa 50 werken uit de verzameling Oude Meesters, en enkele sculpturen betrof het voornamelijk werken op papier, waarbij veel grafiek maar ook originelen. De Nederlandse musea hadden tot 1 maart de tijd om werken te kiezen die een aanvulling op de eigen museumcollectie zouden zijn. Deze aanpak is zeer succesvol gebleken: liefst 40 musea hebben gebruik gemaakt van deze keuzemogelijkheid, zodat ongeveer de helft van de af te stoten werken een plaats heeft gevonden in een ander museum. De gevoerde procedure is volkomen transparant geweest, volgens de richtpijnen van het Instituut Collectie Nederland. Het resultaat is collectiemobiliteit: veel van de werken zullen hierdoor vaker in openbare collecties te zien zijn.

* alle genoemde opbrengsten zijn inclusief opgeld

Voor informatie en beeldmateriaal:

Diana Ridderikhoff
Press Office & Marketing
Sotheby's Amsterdam
De Boelelaan 30, 1083 HJ Amsterdam
T +31 20-550 2205 F +31 20-550 2310
E diana.ridderikhoff@sothebys.com
www.sothebys.com


Voor vragen over de tentoonstelling en het afstotingsbeleid van het Centraal Museum:
Centraal Museum, Utrecht
Catrien Schreuder
T 030 2362311 / cschreuder@centraalmuseum.nl
www.centraalmuseum.nl


Deel: ' Sotheby's veiling in het Centraal Museum brengt EUR 200.000 op '


Lees ook