Socialistische Partij

Actie tegen oorlogsvoorbereiding in haven Rotterdam

14-02-2003 * Onder aanvoering van Kamerlid Krista van Velzen gaan actievoerders van de SP proberen een Rotterdams haventerrein af te sluiten waar oorlogsvoorbereidingen plaatsvinden. "Nederland moet haar grondgebied niet beschikbaar stellen voor de voorbereiding van een Amerikaanse aanval op Irak," aldus Van Velzen. Om 15:00 uur arriveert in Rotterdam militair materieel. Met kettingen zal worden geprobeerd het terrein te vergrendelen waar het wordt opgeslagen.

Krista van Velzen Op het terrein van het bedrijf Steinweg worden vanaf 15:00 vanmiddag militaire voertuigen opgeslagen. Deze zullen worden bewaakt door het Amerikaanse leger. De regering rekent de transporten van Amerikaans militair materieel onder militaire planning (in het kader van het zogenaamde US Host Nation Support programma) en niet onder oorlogsvoorbereiding. Dat is volgens de regering nodig om druk op te bouwen op Irak om de VN-resolutie 1441 uit te voeren. Van Velzen vindt dit een onzinnige redenering: "Oorlogsvoorbereiding wordt nu planning genoemd door deze regering, maar dat verandert niets aan de feiten."

De SP diende onlangs een motie in om te voorkomen dat Nederland verdere medewerking aan de Amerikaanse oorlogsvoorbereiding zou geven. Alleen GroenLinks steunde de motie. Van Velzen vindt dat er moet worden geprotesteerd, ook als het parlement de Amerikanen wil faciliteren. Van Velzen: "Ruim driekwart van de Nederlanders is tegen een aanval zonder VN-mandaat, maar de Nederlandse politiek lapt dat kennelijk aan haar laars. Amerika mag hier blijkbaar gewoon doorgaan met de voorbereiding van een illegale aanvalsoorlog."

Dossier Irak

pijltje Actueel nieuws uit het land

Deel: ' SP-actie tegen oorlogsvoorbereiding in haven Rotterdam '
Lees ook