Den Haag, 11 april 2000

 

Beloning scholieren verkeerde weg

De Universiteit Leiden geeft 3000 gulden aan scholieren met een gemiddeld eindexamencijfer van 7,5 of hoger als zij zich inschrijven voor de studie informatica. Het doel is om wetenschappelijk toptalent aan te trekken. De Universiteit van Amsterdam geeft studenten econometrie 1000 gulden wanneer zij hun propedeuse binnen één jaar halen. In een open brief zal SP-Kamerlid Harry van Bommel er op aandringen dat dit de verkeerde weg is. De brief wordt gericht aan de rector magnificus van de Universiteit Leiden, de heer Wagenaar.

Van Bommel is zeer bezorgd over de plotselinge opkomst van deze acties. "Slecht voorbeeld doet slecht volgen, blijkt maar weer. Dit instrument zal helemaal geen toptalent aantrekken, het zal hooguit koopjesjagers in de verleiding brengen", stelt Van Bommel "Het onderwijs in Nederland kampt met grote tekorten. Het is schandalig dat universiteiten juist nu met dit soort lokkertjes komen, zeker wanneer deze uit de algemene onderwijsmiddelen gefinancierd worden."

"Minister Hermans is hard op weg om van scholen en universiteiten bedrijven te maken", stelt het Kamerlid. Volgens Van Bommel is het eeuwig zonde wanneer we de zoveelste vorm van marktwerking en concurrentie toelaten terwijl het echte wetenschappelijke onderwijs ten onder gaat.

Deel: ' SP Beloning scholieren verkeerde weg '
Lees ook