Socialistische Partij

12de congres

SP in actie tegen legertransport Eindhoven Airport

21-02-2003 * De SP heeft vrijdagmorgen actie gevoerd bij Eindhoven Airport tegen het luchttransport van militair materieel voor de oorlog tegen Irak. SP-Statenlid R. Roovers van de Provincie Noord-Brabant bood directeur B. de Boer van het vliegveld een vredesverklaring aan waarin hij vraagt stelling te nemen tegen het gebruik van de luchthaven voor militair transport.

De Boer, die verantwoordelijk is voor het burgergedeelte van Eindhoven Airport, heeft toegezegd de petitie door te sturen naar de commandant van Vliegbasis Eindhoven, kolonel M. de Zeeuw. Eindhoven Airport en Vliegbasis Eindhoven delen het vliegveld. De Boer benadrukte dat er bij hem geen verzoeken zijn binnengekomen voor luchttransporten van militair materieel. Volgens hem gaat dat allemaal via de vliegbasis.

Een woordvoerder van de vliegbasis wilde geen commentaar geven. Volgens haar is het luchttransport van Amerikaans militair materiaal via Eindhoven een politieke beslissing.

Ongeveer dertig actievoerders hielden een publieksactie voor de deur van de passagiersterminal van Eindhoven Airport. Daarbij was ook Roovers aanwezig. 'Niemand zegt de oorlog te willen, en toch gaan de voorbereidingen door alsof het om een proces gaat dat zich automatisch voltrekt. Wij willen het signaal afgeven dat de oorlog tegen Irak geen automatisme is en dat er beter geluisterd moet worden naar wat een meerderheid van de bevolking vindt', aldus Roovers. Hij dient later vrijdag een motie in waarin hij de provincie vraagt om de transporten van Amerikaans materieel via Eindhoven Airport te blokkeren. De actie bij Eindhoven Airport is een vervolg van eerdere protesten bij NS-stations en in de Rotterdamse haven.

SP Statenlid in Noord-Brabant Rene Roovers biedt De Boer van Eindhoven Airport de petitie aan

Zoekwoorden:

Deel: ' SP in actie tegen legertransport Eindhoven Airport '
Lees ook