Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

SP kritisch over overname streekvervoer door Arriva

De Gelderse SP-statenfractie is niet gerust op aanbesteding van het streekvervoer in de Achterhoek en de Betuwe aan vervoersbedrijf Arriva. De SP kent Arriva als een vervoerder die vooral voor winst gaat en daardoor veel uitbesteed. De ervaring is dat dit het openbaar vervoer niet ten goede komt.

Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben dinsdag 22 december besloten de concessie voor het openbaar bus- en railvervoer in de Achterhoek en de Betuwe te gunnen aan vervoersbedrijf Arriva. Arriva neemt het vervoer over van vervoersbedrijf Syntus die de afgelopen tien jaar het bus- en treinvervoer heeft uitgevoerd.

De SP kent Arriva, die onder andere vervoer in Groningen, de Betuwe, Brabant en een gedeelte van Zuid-Holland verzorgt, niet al de meest betrouwbare vervoerder. SP OV-woordvoerder Alex Mink: "Arriva staat bekent als een vervoerder die vooral voor winst gaat en daardoor veel werk uitbesteed aan anderen. Het is bekend dat Arriva stelselmatig afspraken ontduikt en daarvoor regelmatig boetes krijgt, bijvoorbeeld in Noord-Holland rond Purmerend."

Om te besparen op kosten heeft Arriva in het verleden onder andere kleinere bussen in avonduren en weekeinden ingezet. Alex Mink: "Daar is op zich wat voor te zeggen maar, dat is wel loondumping. Doordat taxichauffeurs en touringcarchauffeurs worden ingezet wordt er bezuinigd op loonkosten maar, tegelijkertijd tast dat de positie van de regulier buschauffeurs aan. Het proces van openbaar aanbesteden en de bijbehorende marktwerking in het openbaar vervoer werken dit soort zaken in de hand. Daarom moeten we af van de marktwerking in het openbaar vervoer."

Ongeacht welke vervoerder er zal rijden, de SP blijft zich er sterk voor maken dat er fors wordt geïnvesteerd in de spoorlijn Arnhem-Doetinchem. Mink: "Door middel van spoorverdubbeling en andere aanpassingen moeten de capaciteitsproblemen op de Achterhoekse spoorlijn opgelost worden. Bovendien moet het vervoer moet in avonduren en weekeinden goed overeind blijven. SP let hier scherp op en zal misstanden aan de kaak blijven stellen."

---------------------

Deel: ' SP kritisch over overname streekvervoer door Arriva '


Lees ook