SP

SP: MSD overschrijdt wettelijk reclameverbod

SP: MSD overschrijdt wettelijk reclameverbod

Uit vrees een deel van de markt te verliezen, zijn enkele pillenfabrikanten in plaats van hun prijs te verlagen, met een reclamecampagne gestart met geneesmiddelen waarvoor niet hoeft te worden bijbetaald. SP-kamerlid Kant vraagt minister Borst op te treden tegen deze verboden publieksreclame.

De prijzenoorlog met de fabrikanten wordt uitgevochten via de patiënten. Vorige week leidde dat al tot grote onrust onder patiënten vanwege dreigende eigen betalingen. De Kamer heeft in een spoeddebat geëist dat de patiënten niet de dupe mogen worden door een gedwongen overstap naar een slechter werkzaam alternatief. Doordat de minster de prijzenoorlog met de industrie via het geneesmiddelen vergoedingssysteem voert, lokt ze uit dat deze industrie zich rechtstreeks naar de patiënten richt. Bijvoorbeeld MSD - die zich eerder via Bolkenstein met 'de beste Els' briefjes haar lobby op de minister richtte, plaatste een advertentie in landelijke dagbladen. In deze advertentie bieden ze als alternatief voor Zocor 10 mg met bijbetaling, Zocor 20 mg met breukgleuf en zonder bijbetaling aan. Publieksreclame op receptgeneesmiddelen is echter wettelijk verboden. De SP heeft daarom de volgende vragen gesteld:


1. Heeft u de reclamecampagnes in onder andere landelijke dagbladen van enkele geneesmiddelenfabrikanten opgemerkt? (1,2)

2. Kent u bijvoorbeeld de publieksreclame van MSD waarin zij adverteert met haar product Zocor 20 mg met breukgleuf als alternatief voor Zocor 10 mg, waarvoor mensen moeten bijbetalen? (1)

3. Kent u de advertenties van Hoechst Marion Roessel over volledige vergoeding van haar product Amaryl, weliswaar onder vermelding van ~bestemd voor artsen en apothekers~ maar gepubliceerd in bladen bestemd voor het grote publiek? (2)

4. Is in beide gevallen sprake van ongeoorloofde publieksreclame daar publieksreclame met receptgeneesmiddelen wettelijk is verboden?

5. Bent u bereid onmiddellijk actie te ondernemen tegen dit soort ongewenste praktijken? Zo ja, wat kunt u hier tegen doen en hoe kunt u dit soort praktijk in de toekomst voorkomen?

6 Lokt u, door de prijzenoorlog met de industrie via het geneesmiddelen vergoedingssysteem te voeren, niet een beetje uit dat ook de industrie zich rechtstreeks naar de patiënten richt?

(1) Volkskrant 6 februari; (2) Algemeen dagblad 6 februari

Deel: ' SP MSD overschrijdt wettelijk reclameverbod '
Lees ook