Nieuws van de Socialistische Partij


Aanval op Servië "onrechtmatig en onverantwoord"

24-03-99 De SP-Kamerfractie wijst de NAVO-aanval op Servische doelen af. Kamerlid Harry van Bommel noemde in het Kamerdebat vanavond de militaire actie "onrechtmatig en onverantwoord". Gisteren vroeg Van Bommel om een spoeddebat met minister van Aartsen (Buitenlandse Zaken) en De Grave (Defensie), gezien de dreigende escalatie in de Balkan en de verscherpte houding van Rusland. De rest van de Kamer toonde toen geen belangstelling. Dat veranderde toen vanmiddag de eerste bommenwerpers en fregatten onderweg waren. De SP heeft de volgende bezwaren tegen de NAVO-aanval:

Er is geen VN-resolutie die het gebruik van geweld tegen Servië toestaat. De Veiligheidsraad wordt nu buiten spel gezet.

Door de aanvallen verslechtert de situatie voor de vluchtelingen in Kosovo, want de UNHCR kan zijn werk niet meer doen en Macedonië kan de vluchtelingenstroom niet meer aan. Hierdoor dreigt een humanitaire ramp.

Door de aanvallen neemt het risico van escalatie van geweld naar Montenegro, Macedonië en Albanië onverantwoord toe.

De aanvallen zullen door het UCK worden opgevat als steun voor de afscheiding van Kosovo, terwijl de NAVO dat doel niet steunt.

De samenwerking tussen NAVO en Rusland in het partnerschap voor Vrede wordt door de aanvallen op het spel gezet. De tegenstelling tussen NAVO en Rusland wordt verscherpt.

Dat de NAVO desondanks tot aanvallen heeft besloten, is volgens de SP slechts te verklaren uit de angst gezichtsverlies te lijden. Na langdurige dreiging met geweld en de terugtrekking van de OVSE-waarnemers ziet het bondgenootschap zich kennelijk gedwongen een daad te stellen. De aanval dient echter geen duidelijk politiek doel en omdat er geen vervolgstappen zijn wanneer de aanvallen niet tot een akkoord leiden, is er sprake van een sprong in het duister. De actie moet bovendien worden opgevat als een gevaarlijk precedent. Voor het eerst treedt de NAVO buiten het verdragsgebied op zonder VN-mandaat. De NAVO loopt daarmee vooruit op het nieuwe Strategisch Concept dat later dit jaar nog moet worden vastgesteld. De SP vindt het onaanvaardbaar dat daar nu zonder verdere discussie op wordt vooruitgelopen.

TIP: Alle vernieuwingen en wijzigingen op www.sp.nl tref je overzichtelijk bij elkaar aan op de pagina Recente verbouwingen op deze site!

Deel: ' SP noemt aanval op Servië 'onrechtmatig en onverantwoord' '
Lees ook