SP: prijsmaatregel kabelexploitanten snel nodig

Aanbod keuzepakketten verkapte prijsverhoging

Tweede-Kamerlid Harry van Bommel (SP) wil dat minister Jorritsma (EZ) en staatssecretaris van der Ploeg (OCW) paal en perk stellen aan de pogingen van kabelexploitanten om door middel van keuzepakketten verkapte prijsverhogingen door te voeren. Van Bommel dringt hierop aan in schriftelijke vragen aan beide bewindslieden, nadat gisteren bleek dat Casema -een van de grootste kabelbedrijven van Nederland- per 1 juli 1999 in de stad Utrecht en omgeving zijn zenderaanbod wil splitsen. Abonnees, die nu f 17,03/maand betalen voor 31 zenders (waaronder ook alle commerciele Nederlandstalige omroepen) kunnen dadelijk "kiezen" tussen een basispakket van 17 zenders voor f 13,53/maand en een pluspakket van 17 zenders (waaronder RTL, SBS, Veronica, NET5 en MTV) voor f 5,95/maand extra. Het is duidelijk dat dit voor de consument volstrekt geen afweging is. Abonnees die willen houden wat ze nu hebben gaan feitelijk 14,4% extra betalen. De opbrengst van deze verkapte prijsverhoging zou, indien hij voor alle klanten van Casema wordt doorgevoerd, op jaarbasis zo'n f25 miljoen bedragen. De SP-afdelingen in de stad Utrecht en omgeving zullen deze week een grootscheepse campagne tegen de Casema-voorstellen starten.

Staatssecretaris Van der Ploeg verklaarde op 20 april in de Tweede Kamer naar aanleiding van een debatje over soortgelijke plannen van kabelexploitant A2000: "Ik heb al aangegeven dat ik mij zorgen maak over dit contract, omdat de burger wordt opgezadeld met iets waar hij niet om gevraagd heeft. Dat zou niet het geval zijn als de Amsterdammers de mogelijkheid kregen te kiezen voor het pakket in de huidige omvang tegen de huidige prijs." De SP wil daarom dat Van der Ploeg nu met wetgeving komt die de kabelexploitanten dwingt om bij het op de markt brengen van nieuwe pakketten zenders ook de keuze voor handhaving van het bestaande aanbod tegen de geldende prijs aan te bieden aan de abonnees.

Van der Ploeg verklaarde op 20 april tevens dat hij al bezig was met het voorbereiden van een prijsmaatregel, maar dat onderzoek van de juridische consequenties nog enige tijd zouden vergen. De SP vindt dat, nu bijna twee maanden verstreken zijn, het moment van ingrijpen is aangebroken.

Deel: ' SP prijsmaatregel kabelexploitanten snel nodig '
Lees ook