Socialistische Partij

Verzet tegen de oorlog - dag 1 20 maart 2003

Geen bommen

In tientallen Nederlandse steden kwamen honderden mensen onmiddellijk in actie nadat de VS de oorlog tegen Irak startten. Hieronder enkele verslagen en fotoreportages van deze lokale activiteiten.

Jongeren Spandoekendag en scholierenstaking

Hengelo Indrukwekkend protest in Hengelo

Utrecht Demonstratie op het Domplein

Tilburg

Vele honderden mensen, onder wie opvallend veel jongeren, hebben vanavond in Tilburg deelgenomen aan een demonstratie tegen oorlog in Irak. De lange stoet trok door het centrum van de stad. Tijdens de rondgang kregen de demonstranten veel belangstelling en ook ondersteuning van het winkelend publiek. De actie was een initiatief van Tilburg Tegen Oorlog, een samenwerkingsverband van politieke partijen, maatschappelijke organisaties en individuele burgers. Onder de deelnemers waren raadsleden van SP, Groen Links en D66 en vertegenwoordigers van stedelijke organisaties. In vervolg op de actie van vanavond wordt morgenavond een stedelijke manifestatie georganiseerd op de Heuvel. Daar kunnen bezorgde burgers boodschappen opschrijven en meegeven voor het gemeentebestuur en de regering. Ook is er gelegenheid om korte statements af te leggen als teken van verbondenheid met de burgers in Irak die opnieuw slachtoffer worden van een oorlog.

wake Apeldoorn Apeldoorn Ongeveer honderd mensen kwamen naar de wake in Apeldoorn, op het Raadhuisplein bij het beeld van Willem 1. Muziek was er van Boudewijn de Groot, "Meneer de president slaap zacht", en John Lennon.

Eindhoven Vanmorgen vroeg hebben 14 SP'ers 2400 flyers uitgedeeld bij het NS-station in Eindhoven. Enkele zeer negatieve reacties daargelaten, waren de meeste zeer positief, "kan ik meehelpen" en "tot zaterdag in A'dam!" De SP-afdeling verwacht met twee autobussen naar Amsterdam te gaan, samen met de afd. Veldhoven. Het Vredesburo heeft ook al een bus vol, en werkt aan een tweede. Vanavond trok een - spontane - fakkelwake een paar honderd deelnemers bij de Catharinakerk, merendeels mensen van het Platform tegen de nieuwe oorlog. De belangstelling van de pers was matig.

Haarlem De Grote Markt was het verzamelpunt voor de demonstratie. Terwijl een aantal Haarlemse kerken de noodklokken luidden, hielden op de trappen van het stadhuis o.a SP-Tweede Kamerlid Arda Gerkens, Hans van Heijningen van het Platform tegen de nieuwe oorlog, de fractievoorzitter van de SP-gemeenteraadsfractie Pieter Elbers en zijn GroenLinks collega Ali Oass toespraken. Toen de menigte was aangezwollen tot enige honderden, vertrokken de demonstranten, ondersteund door muziek en het lawaai van sirenes, pannen en deksels, fluitjes en trommels door het centrum naar de Dreef, waar door een flink aantal mensen bloemen werden gelegd bij het monument voor de slachtoffers van 40-45. Een monument dat voor de Haarlemmers staat voor 'Nooit meer oorlog'. En daarmee kwam de grootste Haarlemse demonstratie sinds jaren op een indrukwekkende manier tot een einde.

Deel: ' SP verzet tegen de oorlog - dag 1 20 maart 2003 '
Lees ook