Den Haag, 28 maart 2000

Opnieuw is de komst van een privé-basisschool aangekondigd. Het Instituut Westvoorne voor particuliere opleidingen begint vanaf volgend jaar een basisschool waarbij de kosten 25.000 per kind per jaar bedragen. Na de privé-school in Noordbroek, is dit in korte tijd het tweede initiatief. SP-Kamerlid Harry van Bommel maakt zich grote zorgen: "Als de minister en de staatssecretaris nu niet ingrijpen, zijn ze geen knip voor de neus waard."

Van Bommel zal volgende week dinsdag mondelinge vragen stellen aan staatssecretaris Adelmund. Enkele weken geleden had hij al schriftelijke vragen gesteld over de privé-school in Noordbroek. "De grens is nu bereikt; privé-scholen zullen de tweedeling en het lerarentekort verergeren door de torenhoge ouderbijdragen en het wegkopen van de betere leraren." Adelmund heeft de ontwikkeling 'zorgelijk' genoemd. Volgens Van Bommel is dat het toppunt van hypocrisie: "Zelf stuurt zij haar kinderen naar een school waarbij de ouderbijdrage rond de duizend gulden ligt. Het zijn dus loze woorden van iemand die zelf meewerkt aan het vergroten van de tweedeling."

Het faillissement van het basisonderwijs is dichterbij dan ooit. Ouders willen hun kinderen niet naar scholen sturen waar lesuitval en te grote klassen aan de orde van de dag zijn. Particuliere initiatieven, met klassen van 6 leerlingen, zijn het gevolg. Voor Van Bommel is dat des te meer reden om nu in te grijpen. "Desnoods zal de minister de vrijheid van onderwijs ter discussie moeten stellen, als dat de kwaliteit van het onderwijs ten goede komt."

Inlichtingen:

Harry van Bommel:     (070) 3182805 of (06) 22788043 Jasper van Dijk:         (070) 3183805

Deel: ' SP wil opkomst priv£-scholen tegengaan '
Lees ook