Socialistische Partij

Snel debat over GATS-onderhandelingen in Tweede Kamer

12-02-2003 * Op initiatief van de SP en Groen Links gaat de Tweede Kamer nog volgende week een debat voeren over de GATS-onderhandelingen over de liberalisering van diensten. De SP wil dat de onderhandelingen uit de achterkamers worden gehaald.

De details van het onderhandelingsvoorstel van de Europese Commissie zijn nog niet bekend omdat de onderhandelingen in de gebruikelijke schimmigheid plaatsvinden. De SP wil daarom dat het voorstel zo snel mogelijk openbaar wordt gemaakt zodat de Tweede Kamer er volgende week een openbaar debat over kan voeren. Uiterlijk volgende week woensdag moet Nederland reageren op het voorstel van de Commissie en daarom was een snel debat voor die tijd absoluut noodzakelijk.

Vorige week behaalden activisten tegen deze onderhandelingen een gedeeltelijke overwinning: de Europese Commissie heeft de lidstaten voorgesteld geen verdere onderhandelingen te voeren over liberalisering van onderwijs, gezondheidszorg, en audiovisuele diensten. De SP juicht dit toe maar is verontwaardigd dat de Europese Commissie wél onderhandelingen wil beginnen over de liberalisering van post, openbaar vervoer en de arbeidsmarkt voor diensten (bijvoorbeeld het recruteren van verpleegkundigen uit de Filippijnen).

Onduidelijk is ook of de aanwijzing van onderwijs en gezondheidszorg als publieke diensten voldoende garanties biedt om onder reeds aangegane GATS-verplichtingen uit 1994 uit te komen. De SP wil met een verhelderende verklaring vastleggen dat onderwijs en gezondheidszorg publieke diensten zijn waarop de GATS-afspraken niet van toepassing zijn.

Deel: ' SP wil snel debat over GATS-onderhandelingen in Tweede Kamer '
Lees ook