SP

SP WIL UITLEG OVER BIJBETALEN GENEESMIDDELEN

SP WIL UITLEG OVER BIJBETALEN GENEESMIDDELEN

SP-Kamerlid Kant heeft minister Borst om opheldering gevraagd over de commotie die is ontstaan over het bijbetalen van geneesmiddelen. Patiënten, maar ook artsen en apothekers zijn overvallen door deze ingrijpende maatregel.

Om de kosten van geneesmiddelen te beheersen heeft de minister het Geneesmiddelen Vergoedingen Systeem aangescherpt en wel door de vergoedingslimieten aan te passen. De bedoeling is dat fabrikanten de prijzen verlagen. Voor geneesmiddelen waarvan de prijs niet verlaagd is, moeten patiënten bijbetalen en wel vanaf aanstaande maandag.
Kant: ~Na een lange periode van besluiteloosheid, lijkt er nu sprake van paniekvoetbal. Mensen zijn overvallen door de overhaaste invoering van deze maatregel. Ik wil van de minister weten hoe deze commotie kan ontstaan. Heeft zij de maatregel voldoende voorbereid en de betrokken beroepsgroepen op tijd ingelicht? Het lijkt er niet op, ik hoor van apothekers dat ze pas deze week de nieuwe prijslijst ontvangen hebben. Nauwelijks tijd dus om de gevolgen te overzien en de huisartsen voor te lichten. Ondertussen staan al cliënten aan de balie die voor maandag de benodigde geneesmiddelen in willen slaan. Ik vraag me ook af of het ministerie de gevolgen van deze ingrijpende maatregel voldoende heeft overzien. Ik krijg de eerste signalen al binnen dat er niet altijd adequate alternatieven zonder bijbetaling voorhanden zijn.

Deel: ' SP wil uitleg over bijbetalen geneesmiddelen '
Lees ook