Nieuws van de Socialistische Partij


TIP: In het Nieuwsoverzicht kun je van week tot week volgen welke standpunten de SP inneemt in en buiten het parlement.

SP zegt IKEA kopersstaking aan

14-1-1999

De SP heeft vandaag een kopersstaking aangezegd bij meubel- en huisraadmultinational IKEA. Vanaf zaterdag kunnen consumenten IKEA een rode kaart geven, waarop wordt meegedeeld dat IKEA-artikelen uit India niet meer gekocht worden zolang het concern weigert te garanderen dat deze niet met kinderarbeid worden geproduceerd. Daarmee reageert de SP op het antwoord van het bedrijf op de 22.000 gele kaarten van IKEA-klanten die kort voor Kerstmis aan de IKEA-directie werden aangeboden. In die "officiële waarschuwingen" hadden klanten het concern om een dergelijke garantie gevraagd. Een voor gisteren gepland overleg tussen IKEA en SP werd door IKEA afgezegd. Het bedrijf zegt dat de SP, door medewerking aan een artikel in het Algemeen Dagblad van zaterdag j.l. het "Kerstbestand" had geschonden, dat de SP na de aanbieding van de gele kaarten aan IKEA had aangeboden, om het concern overdenkingstijd te geven. Die opvatting slaat volgens de SP nergens op, omdat ook IKEA aan dat artikel meewerkte. Actie is er sinds de aanbieding van de gele kaarten op 23 december niet meer gevoerd, in afwachting van de resultaten van het overleg.
Per brief heeft IKEA nu haar reactie op de gele kaarten kenbaar gemaakt. Het bedrijf zegt dat het er alles aan doet om kinderarbeid te voorkomen, maar de gevraagde garantie niet te willen geven. Wel kondigt het bedrijf aan nog dit jaar de controle op kinderarbeid uit te zullen breiden.
De SP vindt die reactie onvoldoende. Weliswaar beweegt IKEA, getuige haar toezegging meer te gaan controleren op kinderarbeid. Maar dat is niet genoeg. De grootste meubel- en huisraadmultinational van de wereld kan zich niet verschuilen achter mogelijke misstanden bij haar leveranciers, maar dient daar zelf de verantwoordelijkheid voor te nemen. Daarom is de gevraagde garantie geen overvraging maar een reële wens van de consument - die immers niet zelf kan nagaan of de "goede wil" van IKEA ook met de praktijk strookt. Precies daarvoor dienen garanties en garanties horen waterdicht te zijn. Onder het motto "na geel komt rood" wordt daarom vanaf nu aan consumenten gevraagd over te gaan tot een beperkte kopersstaking, gericht op IKEA-artikelen uit India. Met name voor de Indiase producten zegt IKEA geen garantie inzake kinderarbeid te willen en kunnen geven. IKEA weigert over te gaan tot invoering van het "kinderarbeidvrije" RUGMARK-certificaaat, een initiatief van o.m. Unicef, FNV, Novib en landelijke India Werkgroep. De actie begint zaterdagmorgen bij alle acht IKEA-vestigingen in Nederland (Amsterdam, Groningen, Utrecht, Sliedrecht, Duiven, Eindhoven, Heerlen en Delft). Uitbreiding naar andere winkelcentra wordt overwogen als IKEA de gevraagde garantie blijft weigeren.

Zie ook het Tribune-dossier IKEA Family, soms wel héél erg jong".

Deel: ' SP zegt IKEA kopersstaking aan '
Lees ook