RIJKSMUSEUM TWENTHE

Spaanse beeldhouwer Juan Muñoz in Rijksmuseum Twenthe

Presentatie werk Spaanse beeldhouwer Juan Muñoz (1953-2001) in Rijksmuseum Twenthe

Als eerbetoon aan de Spaanse beeldhouwer Juan Muñoz, die eind augustus plotseling overleed tijdens een vakantie op Ibiza, heeft het Rijksmuseum Twenthe een kleine presentatie ingericht van enkele werken uit de periode 1988-1996. In deze werken spelen, kenmerkend voor Muñoz, zowel de menselijke figuur als het architecturale element een rol. Het museum bezit meerdere werken van Juan Muñoz, oorspronkelijk afkomstig uit de collectie Van Beijeren/Van Ravesteijn (Art & Project). De presentatie is te zien tot en met 6 januari 2002.

Muñoz werd geboren in Madrid en kreeg zijn opleiding aan de Central School of Art in Londen en aan het Pratt Centre in New York. Tijdens zijn studietijd maakte hij kennis met kunstenaars als Richard Serra en Mario Merz.
Hij nam deel aan onder meer de negende Documenta van Kassel in 1992 en aan de Biennale van Venetië in 1997. In eigen land bleef zijn werk lang ondergewaardeerd, maar in 2000 ontving hij de Premio Nacional de Artes Plasticas, Spanje's meest prestigieuze prijs op het gebied van de beeldende kunst.
Muñoz' werk is veelal figuratief en plaatst de menselijke figuur in soms complexe architecturale settings, waarin vloeren met perspectivische patronen, trappen, balkons en consoles een rol spelen. In de loop van de jaren bouwde Muñoz een reservoir van motieven op, die telkens in zijn werk terugkeren. Muñoz beschouwde zichzelf als een verhalenverteller. Hij creëerde een imaginaire wereld waarin vertrouwde elementen zijn gecombineerd met het vervreemdende en het absurde. 'Mijn werk gaat over een man die in een kamer zit te wachten op niets', zei hij zelf, waarmee hij het aspect van doelloosheid en vergeefsheid, altijd aanwezig in zijn werk, treffend typeerde.

In de enorme Turbine Hall van de Tate Modern in Londen is nog tot en 10 maart 2002 de installatie 'Double Bind' van Juan Muñoz te zien.

/////

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: drs. Lisette Pelsers, conservator hedendaagse kunst, of met Melitta Frieling, coördinator PR

Rijksmuseum Twenthe
Lasondersingel 129-131
7514 BP Enschede
T 053 4358675
F 053 4359002
E info@rijksmuseum-twenthe.nl


02 okt 01 11:19

Deel: ' Spaanse beeldhouwer Juan Muñoz in Rijksmuseum Twenthe '
Lees ook