TuinbouwNet


Spaanse export loopt terug

De Spaanse export van groenten en fruit is in januari en februari van dit jaar respectievelijk vijf en zestien procent kleiner uitgevallen vergeleken met 1998. Dit blijkt uit cijfers van de Spaanse exportorganisatie Fepex. De oorzaken van deze teruggang zijn volgens Fepex: meer concurrentie in de EU, minder exportmogelijkheden buiten de Unie en slechte weersomstandigheden in Spanje zelf.

Vooral de uitvoer van tomaten stond in januari en februari onder druk. De Spanjaarden exporteerden in die maanden acht procent minder tomaten dan in 1998. De waarde van de uitvoer daalde zelfs met dertien procent. Ook de Spaanse export van paprika's, peren, citrusfruit en aardbeien liep begin dit jaar qua volume en waarde minder goed dan in 1998.

De Spanjaarden zijn bezorgd over de tegenvallende export die al in de herfst van 1998 werd ingezet. Die bezorgdheid wordt nog versterkt door de toename van de Spaanse import van groenten en fruit. Fepex heeft de minister van landbouw al gevraagd maatregelen te nemen om de concurrentiepositie van Spanje te versterken.

Omzet Belgische groenteveilingen in de plus

De Belgische groenteveilingen - verenigd in de VBT - hebben in de eerste vier maanden van dit jaar tezamen ruim twintig procent meer omgezet vergeleken met dezelfde periode van 1998. Vooral de producten witlof, prei, sla, paprika's en trostomaten droegen bij aan het positieve resultaat. Daarentegen scoorden komkommers en losse tomaten minder goed dan in 1998, zo berekende het Productschap Tuinbouw.

Qua omzet zijn witlof en kropsla in de eerste vier maanden van dit jaar de belangrijkste producten in België. Door een groter aanbod én een hogere prijs kwam de omzet van sla tot mei 1999 een kwart hoger uit dan een jaar geleden. Witlof scoorde nog veel beter met een omzetstijging van bijna 85 procent, maar vorig jaar waren de prijzen van het lof bijzonder laag. Door een gelijke aanvoer en hogere prijzen kwam prei tot een omzetstijging van ruim zestig procent op de Belgische veilingen. De trostomaten boekten in de eerste vier maanden van dit jaar een lichte plus door een groter aanbod vergeleken met 1998. De losse tomaten moesten fors inleveren (- 22 procent) door een terugloop van de veilingaanvoer en een lagere prijs. Ook in België was goed te merken dat de EU-markt van komkommers al weken onder druk staat. De totale aanvoer op de VBT-veilingen van komkommers nam dit jaar tot mei met zeven procent toe, maar de gemiddelde prijs daalde met achttien procent.

Fruit in de min

Heel wat minder positief verliepen de Belgische veilingomzetten van fruit. Van januari tot en met maart hebben de fruitveilingen in België al een achterstand in omzet opgelopen van 25 procent vergeleken met 1998. Erg lage prijzen voor appelen en afzetproblemen bij peren zijn de oorzaken van de malaise.

Export van Spaanse satsuma's naar VS in gevaar

Het Spaanse handelsbureau in Washington heeft de schade op bijna 72 miljoen dollar geschat als de Amerikanen extra heffingen gaan instellen op producten uit Spanje. Dit meldt het handelsblad Eurofruit Magazine. Naast tomaten heeft de VS ook satsuma's (mandarijnen) in blik, gedroogde paprika's en druivensap op de lijst met producten gezet die in aanmerking kunnen komen voor een forse heffing als de Europese Unie de import van zogenoemd hormoonvlees uit de VS blijft weigeren.

De Spaanse export van ingeblikte satsuma's naar de States bedraagt jaarlijks zo'n 40.000 ton met een waarde van bijna 20 miljoen dollar. Verder exporteren de Spanjaarden voor nog geen zes miljoen dollar tomaten naar de VS en voor ruim vijf miljoen dollar druivensap. Vorige week hebben de Amerikanen bekend gemaakt voor 202 miljoen dollar schade te hebben geleden door de weigering van de EU om het vlees toe te laten. Vóór 12 juni aanstaande doet de wereldhandelsorganisatie WTO uitspraak of deze claim terecht is. Wordt de eis van de VS gehonoreerd dan maken de Amerikanen bekend welke producten op de voorlopige lijst met een extra heffing worden belast.

Deel: ' Spaanse export groenten en fruit loopt terug '
Lees ook