PERSBERICHT - 08 SEPTEMBER 1999

Space Weken in Space Expo en Omniversum
wegens groot succes in 1999 herhaald

Na een succesvolle samenwerking van Omniversum Den Haag 'Een Belevenis in Beeld en Geluid' en Space Expo Noordwijk 'De permanente Ruimtevaartexpositie' in 1998 zullen er ook in 1999 van 28 september tot en met 10 oktober Space Weken met een boeiend programma worden georganiseerd.

Dit jaar staat ruimtevaart in Nederland extra in de belangstelling omdat in de RAI in Amsterdam van 4 tot en met 8 oktober het vijftigste congres van de International Astronautical Federation plaatsvindt.

Tijdens het congres ontvangen circa 1500 deelnemers, in ruim tien parallel lopende symposia met zo'n 800 lezingen, presentaties op uiteenlopend gebied over ruimtevaart zoals aardobservatie, lanceervoertuigen, bemande ruimtevaart, ruimterecht en educatie.

Russische ruimtevaart
Tijdens de Space Weken staat de Russische ruimtevaart centraal met name de ruimtestations 'Saljoet' en 'MIR'. Mede door financiële problemen van Rusland en uit politieke overwegingen in het verleden zijn er inmiddels diverse samenwerkingsverbanden tussen vele landen ontstaan. Omniversum ontwikkelde eveneens een nieuwe Planetariumshow.

Programma van de Space Weken
In de periode van 28 september tot en met 10 oktober projecteert Omniversum op de immense koepel van 840 m² van het theater een afwisselend programma. Het omvat de nieuwe Planetariumshow die op 28 september in première gaat, afgewisseld door onder andere de IMAX-films 'Dream is Alive' en 'Mission to MIR' die op 3 oktober in première gaat.

Van 5 tot en met 9 oktober wordt er 's avonds een speciaal ruimtevaartconcert gegeven door Nangyala opgeluisterd met beelden uit de ruimtevaart van de film Destiny in Space.

Space Expo Noordwijk
houdt een bijzondere presentatie rondom het 'MIR-project' en de 'Hubble Space'. In de filmzaal van Space Expo is de film 'Destiny in Space' te zien. Deze film neemt de bezoekers mee op een reis door de ruimte die eerder niet voor mogelijk werd gehouden.

Men ziet astronauten van negen Shuttle vluchten bezig met hun dagelijks werk. De bemanning werkte onder andere aan de 'Hubble Space Telescope'. De werkzaamheden bestonden uit het binnen-halen, repareren, onderhoud plegen en weer in positie brengen van deze telescoop. De film geeft de kijker het gevoel op ontdekkingsreis in de ruimte te zijn.

Deel: ' Space Weken in Space Expo en Omniversum '
Lees ook