Nieuw-Vlaamse Alliantie

Spanje zaait de kiemen van geweld (04/07/02)

De Spaanse overheid heeft het Baskisch nationalisme vogelvrij verklaard. De Spaanse regering tracht élke uiting van Baskisch autonomiestreven te criminaliseren door het op één hoopje te gooien met het ETA-geweld. Baskische journalisten (o.a. onderzoeksjournalist Pepe Rei) en media (o.a. dagblad Egin en radiostation Egin Irratia) worden vervolgd. Diverse basisbewegingen (Ekin, Haika, Gestorak, Askatasuna en Segi) worden zonder enige vorm van proces buiten de wet gesteld. Rekeningen van AEK (avondscholen voor Baskisch taalonderwijs) en Herriko Tabernak (lokalen van de Baskische beweging) worden geblokkeerd. Daarnaast bevestigen rapporten van mensenrechtenorganisaties als Amnesty International dat folterpraktijken in Spaanse commissariaten en gevangenissen schering en inslag blijven.

Met de " Ley de partidos" (wet op de partijen) wil Madrid nu de Baskische partij Batasuna buiten de wet stellen. Alle Baskische partijen, inclusief de gematigde PNV en EA, protesteerden heftig tegen deze werkwijze samen met o.a. de Catalaanse en Gallicische nationalisten, de Baskische vredesbeweging en bisschoppen.

In deze context ondertekenen de N-VA parlementsleden Jan Loones en Kris van Dijck een internationale petitie 'For the variety of political ideas' tegen de illegalisering van Batasuna. Vlaams parlementslid Kris van Dijck had hieromtrent recent nog een overleg met vertegenwoordigers van PNV en EA. Ook internationale bekendheden als gewezen Italiaans president Cossiga en Argentijns winnaar van de Nobelprijs voor de vrede Adolfo Perez Esquivel ondertekenden de petitie.

Zoals een legitieme eis naar zelfbestuur geen excuus kan zijn voor het ETA- terrorisme, kan de strijd tegen het terrorisme noch het Spaans EU-lidmaatschap een vrijgeleide zijn om ongestoord een volledige onafhankelijkheidsbeweging te illegaliseren.

Een geweldloze, democratische uitweg voor het conflict kan volgens Loones en Van Dijck enkel gevonden worden aan de hand van een politiek overleg naar analogie van het Noord-Ierse voorbeeld. Loones en Van Dijck veroordelen het blinde geweld van de ETA en het schuldig zwijgen van bepaalde Baskische organisaties, maar evenzeer de blinde en contraproductieve repressie van de Spaanse overheid. Er bestaat nog steeds een voedingsbodem én steun voor de ETA-acties. De Spaanse repressie versterkt enkel deze voedingsbodem en creëert nieuwe rekruten.

Loones en Van Dijck roepen alle Vlaamse politieke partijen op om niet langs de kant te blijven staan en in de diverse parlementen de vraag naar een écht vredesproces met respect voor het democratisch zelfbeschikkingsrecht van de Basken te ondersteunen. Dat is veel productiever dan het goedkeuren van een nieuw arsenaal repressieve maatregelen en alleszins ethischer dan het laten sollen met democratische basisrechten.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Kris Van Dijck en Jan Loones, Vlaams parlementsleden

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be

Deel: ' Spanje zaait de kiemen van geweld '
Lees ook