---

Ministerie van Defensie---

vlootdagen voor jong en oud

Nationale Vlootdagen: elk jaar anders

12-07-2002

Special: Nationale Vlootdagen Koninklijke Marine

Vrijdagmorgen (12 juli), de eerste dag van de vlootdagen, begon niet alleen met zon maar ook met een aanzienlijke file op de aangegeven route naar het immense parkeerterrein. Waarschijnlijk wilde iedereen als eerste binnen zijn. Gelukkig loste het probleem zich korte tijd later op toen de rij autos weer op gang kwam. Maar men had niet voor niets gewacht. Talloze exposities, evenementen en schepen op loopafstand. Er gebeurt van alles en ook heel veel tegelijk op een dag. Bij de organisatie van drie opendagen komt dus heel wat kijken. Luitenant-ter-zee 1 Jelle Wieling en luitenant-ter-zee 2 Mink Dijkhuizen weten er alles van.

"Wij doen het technisch beheer op het haventerrein, legt Dijkhuizen uit. "Normaal gesproken bij alle voorkomende evenementen hier als een commando-overdracht, parades, Koninginnedag, dodenherdenking, teveel om op te noemen. Daarnaast ondersteunen we buitenlandse marineschepen hier in de haven op technisch gebied. Maar nu dus de vlootdagen. Samen met sergeant-majoor Max van Opstal en sergeant Peet Geersen. Zij doen dat al jaren en hebbende nodige ervaring. De vlootdagen van dit jaar zijn voor ons feitelijk al begonnen direct na de vlootdagen van vorig jaar. Eerst met een paar man, maar in de loop van het jaar breidt het aantal mensen dat ermee bezig is zich behoorlijk uit. Tenslotte wordt alles neergelegd in een operatie-order, een soort draaiboek. Luitenant-ter-zee 1 Jelle Wieling tenslotte heeft het totaalplaatje onder zich. Hij zet de bakens uit en alle draadjes komen bij hem samen. Wij zitten tijdens de vlootdagen in de Centraal Post tussen steiger 21 en 22, op het drukste deel van de haven zodat we een goed overzicht hebben. En niet onbelangrijk, we doen het allemaal met plezier," besluit Mink.

Dat op de vlootdagen elk jaar iets anders en iets nieuws is te zien valt dit jaar goed op. Hr. Ms. De Zeven Provinciën, het allernieuwste fregat van de Koninklijke Marine, is de grote publiekstrekker Maar ook het historische houten scheepje, een replica van de Duyfken, trekt de aandacht. Omdat dit jaar in het teken staat van 400 jaar VOC, wordt er dagelijks tweemaal door toneelspelers een kaping uitgevoerd. Nieuw is dat de NBCD-school present is met stutten en schorren Het publiek kan nu zelf ervaren hoe het is als water een schip binnenstroomt en men de scheepswand moet zien te dichten. Tenslotte is het Marine Activiteiten Kamp uitgebreid. Daar kunnen liefhebbers zelf bijvoorbeeld lassen. Voor de kinderen is er daarnaast genoeg te doen op het bivak van het Korps Mariniers. Kortom er is voor elk wat wils op de Nationale Vlootdagen. (foto's: CAVDKM)

Meer informatie Nationale Vlootdagen Koninklijke Marine: www.nationalevlootdagen.nl

Zeven Provinciën in IJmuiden

Deel: ' Special Nationale Vlootdagen Koninklijke Marine '
Lees ook