RABOBANK NEDERLAND

Specialisatie is noodzakelijk om te overleven

Vandaag heeft de Rabobank voor de vijfentwintigste keer de studie Cijfers & Trends gepubliceerd. Naast een terugblik over de afgelopen periode wordt tevens vooruitgekeken naar de toekomst op korte en middellange termijn. In de advocatuur verwachten wij de volgende ontwikkelingen.

Hoewel de markt voor juridische diensten blijft groeien, staat de positie van de advocaat onder druk, onder meer als gevolg van de marktwerkingsoperatie van de overheid. Om hierop in te spelen is specialisatie een belangrijke vereiste. Anno 2001 wordt het steeds moeilijker om als algemeen advocaat te opereren. Advocaten kunnen zich aansluiten bij een van de 25 specialisatieverenigingen binnen de Orde, zoals de Vereniging van Advocaat-Scheidingsbemiddelaars, de Vereniging Informatica Recht Advocaten enzovoorts.

Voor kleine en middelgrote kantoren is samenwerking met collega's van belang om kennis te delen, complementaire specialismen aan te bieden en om gezamenlijk te kunnen inkopen en opleiden. Voor de kleinere kantoren is aandacht voor de interne organisatie en automatisering onverminderd noodzakelijk om tot betere prestaties te komen.

Het aantrekken en behouden van goed personeel is een kritische succesfactor. Met name van de kleinere kantoren, met in het algemeen minder financiële armslag, wordt een flinke dosis energie en creativiteit vereist in het personeelsbeleid. Met zaken als sfeer, persoonlijke aandacht, normale werkweken kunnen zij stagiair(e)s voor zich winnen.

Over Rabobank Cijfers en Trends
De oplage van de 25e editie van Rabobank Cijfers en Trends is 138.600 (hoofdbrochure, CD-rom en deelbrochures). De branche adviseurs van Rabobank Nederland maken - veelal in overleg met de brancheorganisaties- de teksten en beoordelen de cijfers, welke worden betrokken van het CBS.
Het thema dit jaar is pensioen voor de ondernemer. Per sector en branche worden in het boekwerk de resultaten van een zeer uitgebreid NIPO-onderzoek over pensioenen gepresenteerd. Een exemplaar van Cijfers en Trends is te bestellen bij Maaike Dijkhuizen, m.w.dijkhuizen@rn.rabobank.nl.

Over de Rabobank Groep
De Rabobank Groep is een brede financiële dienstverlener. Door de coöperatieve grondslag is de Rabobank Groep er primair voor de klant.
Alle onderdelen van de Groep werken nauw samen om de klanten tegen de best mogelijke prijskwaliteitsverhouding een breed pakket aan te bieden van financiële diensten en producten zoals betalen, sparen, lenen, verzekeren en beleggen. De Groep bestaat uit ongeveer 400 zelfstandige lokale coöperatieve Rabobanken met gezamenlijk zo'n 700.000 leden en uit bekende dochterondernemingen als Robeco, Interpolis, Schretlen en Co, Effectenbank Stroeve, Rabobank International, De Lage Landen en Gilde Investment. Internationaal is de groep met 142 vestigingen vertegenwoordigd in 38 landen. De Rabobank heeft de hoogste waarderingen voor kredietwaardigheid van de grote ratinginstituten.
De Rabobank Groep heeft op de Nederlandse thuismarkt 9 miljoen zakelijke en particuliere klanten en is marktleider op vrijwel alle gebieden van financiële dienstverlening.

27 sep 01 16:53

Deel: ' Specialisatie is noodzakelijk om te overleven '
Lees ook