Ingezonden persbericht


Persbericht 28-4-2004
Spectaculaire opening Cape Holland Den Helder groot succes In Nederlands nieuwste attractiepark draait alles om de V.O.C.

Op 28 april is het nieuwste attractiepark van Nederland Cape Holland Treasure Park in Den Helder geopend. In dit park draait alles om de rijke historie van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (V.O.C.). Als openingshandeling loste burgemeester Staatsen van Den Helder (samen met twee kinderen uit de stad) diverse kanonschoten vanaf de "Prins Willem", het grootste V.O.C- schip ter wereld. Dit imposante schip is de topattractie van het park. Met deze spectaculaire opening is nu het complete themapark Cape Holland voor bezoekers toegankelijk. Het gehele complex omvat een negental unieke dag- en avondrecreatieve bedrijven.

Kanonschoten
De tijd van de V.O.C. leek tijdens de spectaculaire opening even terug in Den Helder. Er waren 17e eeuwse zeelieden op de kade en in de kraaiennesten van de "Prins Willem". De Marinierskapel speelde marsen en vermaakte het toegestroomde publiek. Hieronder waren ook 120 leerlingen van de Helderse basisscholen. Twee kinderen (Timo Verpoort en Maureen Kramer) waren uitverkoren om samen met burgemeester Staatsen van Den Helder diverse kanonschoten te lossen. De kanonnen stonden op het dek van de "Prins Willem". Nadat de schoten gelost waren werd er divers vuurwerk ontstoken en gingen honderden ballonnen de lucht in. Deze opening is de start van een scala aan feestelijke activiteiten in de komende dagen. Deze vinden plaats op het gehele complex.

600.000 toeristische bezoekers
De opening van Cape Holland is voor de stad Den Helder van grote betekenis. Den Helder maakt zich op voor een zeer aanzienlijke stedelijke vernieuwing en wil met de realisatie van Cape Holland een prominente plaats in de Nederlandse toeristische en recreatieve markt veroveren. Door dit themapark worden jaarlijks zo'n 600.000 extra bezoekers in Den Helder verwacht.

Terug in de tijd van de V.O.C.
In Cape Holland Treasure Park draait alles om de rijke historie van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (V.O.C.). Kinderen beleven in het park spannende avonturen. Ze gaan terug naar de Gouden Eeuw waar alles draaide om verre zeereizen en handel met het Oosten. Ook is het de tijd van zeeslagen en piraten. In de V.O.C Wonderwalk zien bezoekers hoe een V.O.C.-schip vroeger werd gebouwd. In de "Adventure Galley", een schip in aanbouw, is een spectaculaire speeltuin gebouwd. Het hele gezin geniet van de zeeaquaria, de familieglijbaan, de Pirate Escape (een bootje dat met hoge snelheid te water wordt gelaten), de botsbootjes (op het water) en de nautische themamidgetgolf Golf Bay. Tijdens een bezoek aan de Hurricane (de grootste nautische simulator van Nederland), ontdekt men waarom zeelieden in die tijd bang waren voor stormen en piraten.

Topattractie is het grootste V.O.C.-schip ter wereld; de "Prins Willem" Topattractie van het Cape Holland Treausure park is het grootste V.O.C-schip ter wereld, de "Prins Willem", dat afgemeerd ligt aan de kade van het park. Het schip heeft een lengte van 68 meter, is 14 meter breed en heeft een hoogte van 54 meter boven de kiel. Het schip is tussen 1649 en 1651 in Middelburg gebouwd in opdracht van de Kamer van Zeeland van de V.O.C. In 1651 maakte het schip zijn eerste reis van Wielingen naar Batavia in Nederlands-Indië. Bij gebrek aan voldoende oorlogsschepen werd de "Prins Willem" in 1652 uitgerust als oorlogsschip met 40 kanonnen. Het heeft meegevochten in de slag bij Duins. Het schip heeft toen onder meer dienst gedaan als admiraalsschip voor de zeeheld Witte de With. Na een zware zeeslag waarbij het schip zware beschadigingen opliep, werd de "Prins Willem" weer omgebouwd tot retourschip, waarbij de zware bewapening geheel geïnstalleerd bleef. In deze staat is het schip nu ook te bewonderen. De "Prins Willem" verging op 10 februari 1662 met man en muis in een storm bij het eiland Brandon voor de kust van Madagaskar. Tijdens een bezoek aan dit imposante schip waant de bezoeker zich helemaal terug in de tijd van de Gouden Eeuw.

Meer dan een dagje uit
Cape Holland is meer dan een leuk dagje uit. Bezoekers vinden op het grote Cape Holland complex naast het nieuwe attractiepark nog meer attracties, zoals Cape Holland Utopolis (Megabioscoop), Cape Holland Lifeboat Museum (Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers), Cape Holland Game Kingdom (family entertainment), Cape Holland Caper's Nest (kinderspeelparadijs) Cape Holland Waterworld Café (een Grand Café) en Cape Holland Expo Experience is een complex van karakteristieke industriële ruimten en zalen voor tentoonstellingen, beurzen, grote feesten en evenementen. Ook Cape Holland Navy Museum van de Koninklijke Marine is op het Cape Holland terrein gevestigd.

Voor meer informatie over Cape Holland Treasure Park kan men bellen met tel: 0223-674010. Ook kan men een kijkje nemen op www.capeholland.nl.

Deel: ' Spectaculaire opening Cape Holland Den Helder groot succes '
Lees ook