Ministerie van Algemene Zaken

Speech van de demissionair minister-president Jan Peter Balkenende,

uitreiking Prix Veuve Clicquot aan de zakenvrouw van het jaar, Wassenaar, 10 februari 2003

Dames en heren,
De voormalige burgemeester van Ottawa ­ Charlotte Whitton ­ heeft eens het volgende gezegd:
"Alles wat vrouwen doen, moeten ze twee keer zo goed doen als mannen. Gelukkig is dat niet zo moeilijk..."
Als ik dat hoor dan denk ik dat het de hoogste tijd wordt voor een vrouwelijke minister-president in Nederland. Helaas zit dat er de komende kabinetsperiode niet in. Het blijft nog even behelpen met een man, ben ik bang. Maar het zal niet zo heel lang meer duren voordat we een vrouw als premier hebben. Met al het vrouwelijk talent dat hier is verzameld, is er zelfs een reële kans dat ze hier in de zaal zit.
Maar ­ en vergeeft u mij de uitdrukking in deze context ­ laten we vandaag niet praten over de poppetjes.
Want er is maar één persoon om wie het hier vanmiddag gaat. En dat is Jeannette van den Ingh.
Een derde van alle ondernemers in Nederland is vrouw. Je moet dus van goeden huize komen om de titel `zakenvrouw van het jaar' in de wacht te slepen. De eisen zijn hoog. Het is geen miss verkiezing. Maar een bizz verkiezing. Je moet echt over behoorlijk veel zakelijk talent beschikken om de Veuve Clicquot Prijs te winnen. Yvonne van Rooy heeft daar zojuist het een en ander over verteld. Jeannette van den Ingh beschikt over dat talent.
---

Dames en heren, vrouwen versterken hun positie. In het bedrijfsleven, de publieke

sector en in de politiek. Nederland feminiseert. Maar het gaat wel heel, heel erg langzaam. En dat baart mij zorgen.

Organisaties met zowel mannen als vrouwen in de top, lopen minder kans dat ze belangrijke signalen in hun omgeving missen. Gemengde teams zijn flexibeler en innovatiever.
Gerichtheid op je omgeving, flexibiliteit, vernieuwingsdrang. Precies de eigenschappen die bedrijven in deze tijd nodig hebben. En toch wordt bij de grote bedrijven slechts 5 procent van de topfuncties vervuld door een vrouw. Pas sinds dit jaar hebben we een beursgenoteerd bedrijf met een vrouwelijke president-commissaris: Ella Vogelaar bij Unilever. Ik was toevallig twee weken geleden bij een bedrijf op bezoek met een vrouw in de top: Schiphol. Marike van Lier Lels maakt daar deel uit van de directie. Zij zegt dat veel bedrijven serieus op zoek zijn naar goede vrouwen, juist om de diversiteit in de directie te vergroten. Maar ze wijst ook op een belangrijke belemmering voor vrouwen: de moeite die het kost om een carrière en een gezin te combineren.
Marike van Lier Lels voorspelt dat er over twintig jaar niemand meer is te vinden die werkweken van tachtig uur wil draaien. De waarde van geld en status nemen volgens haar af en de waarde van tijd neemt toe. Ik denk dat ze daarin gelijk heeft. Daarom moeten we vrouwen en mannen met kinderen méér mogelijkheden geven om werken en zorgen te combineren. Een levensloopregeling hoort daarbij. Die geeft mensen de mogelijkheid om tijd en inkomen beter te spreiden over hun levensloop. Ook een andere aanpak van de kinderopvang helpt. Ouders moeten voor hun kinderen opvang naar keuze kunnen inschakelen en daarvoor via een kinderkorting compensatie krijgen.
---

In de denkwijze van mannen mag ook nog wel het een en ander veranderen. Mag ik

één voorbeeld noemen. Voor de vorige verkiezingen hield het tijdschrift Management Team een enquête onder ondernemers. De vraag was het ideale zakenkabinet samen te stellen. In de uiteindelijke lijst kwam ook een vrouw voor. Sylvia Tóth. Als minister van `goede doelen'.
Ik weet niet of Sylvia daar zelf zo content mee was. Er moet dus nog het een en ander gebeuren in beleid en beeldvorming. Maar uiteindelijk moeten vrouwen het toch zelf doen. Vertrouwen op eigen kracht. Zelfbewust laten zien wat je kan. Vrouwen hebben er soms moeite mee. Een deel van het probleem zit misschien tussen de oorbellen. VNO-NCW heeft anderhalf jaar geleden onderzocht hoe topmannen in het bedrijfsleven tegen vrouwen aankijken en hoe vrouwelijke managers tegen zichzelf aankijken. De resultaten waren opmerkelijk. · "Vrouwen zijn meer betrokken", luidde een stelling. `Ja', zei 24% van de mannen en 63% van de vrouwen.
· "Vrouwen kunnen beter twee dingen tegelijk doen", luidde een stelling. `Ja', zei 13% van de mannen en 67% van de vrouwen. · "Vrouwen kunnen beter leiding geven", luidde een stelling. `Ja', zei 30% van de mannen en 54% van de vrouwen. · "Vrouwen zijn bescheidener", luidde een stelling. `Ja', zei 36% van de mannen en 80% van de vrouwen.
(...)
Er zit toch iets raars in om jezelf bescheiden te vinden en tegelijkertijd te menen dat je het eigenlijk beter kan. Dan is die bescheidenheid toch niet terecht...
---

Overigens: bescheidenheid is op zichzelf helemaal geen slechte eigenschap. De

afgelopen verkiezingen hebben maar weer eens aangetoond dat je daar als man een heel eind mee kunt komen...

Dames en heren, je kunt lang en kort praten over glazen plafonds. Maar de beste oplossing is gevonden door Jeannette van den Ingh. Zij levert die glazen plafonds gewoon aan anderen.
Uw bedrijf levert glas in alle soorten en maten. Aan binnenlandse afnemers, maar ook aan klanten in het buitenland. Tot Midden- en Oost-Europa aan toe. Yvonne van Rooy heeft zojuist de conclusies van de jury weergegeven. Ik wil daar alleen aan toevoegen dat ik het heel erg leuk vind dat een algemeen directeur van een familiebedrijf de Veuve Clicquot Prijs wint. Familiebedrijven vormen een heel belangrijk bestanddeel van ons MKB. Het is moeilijk om een startend bedrijf tot een succes te maken. Maar het is misschien nog wel moeilijker om het succes van een bedrijf dat al heel lang bestaat, te continueren. U, mevrouw Van den Ingh, slaagt daar op uitstekende wijze in. Naast uw werk als directeur, bent u ook actief als beeldend kunstenaar. Net als die andere Nederlandse topvrouw die haar zware functie combineert met het maken van prachtige beeldhouwwerken...
Managementkwaliteiten en creativiteit gaan voor u hand in hand. Wellicht dat dat wel het geheim is van uw succes.
Het is me een groot genoegen u de Veuve Clicquot Prijs voor de Zakenvrouw van het jaar 2003 te overhandigen.

---

Deel: ' Speech Balkenende op uitreiking Prix Veuve Clicquot aan zakenvrouw v.. '




Lees ook