Persbericht

Speuren naar Sporen

Hondenpoep aan je schoen, vogelstront op de auto of muizenkeutels in de kast. Iedereen heeft dit wel eens meegemaakt. Gelukkig kunnen we ook op een prettige manier kennismaken met sporen die dieren achterlaten. De tentoonstelling Speuren naar Sporen in het Natuurmuseum Nijmegen geeft een indruk van de meest uiteenlopende soorten diersporen: van pootafdrukken tot uitwerpselen, van braakballen tot nesten. Diersporen zijn spannend; ze laten veel meer zien dan je op het eerste gezicht zou denken. Ze verraden iets over het gedrag, leefgebied of menu van dieren. In de expositie Speuren naar Sporen leer je je als een echte speurneus te gedragen. Na het zien van deze tentoonstelling, blijf je vast wat langer stilstaan bij vondsten in de natuur. De expositie is te zien van 23 januari tot en met 26 maart 2000 in het Natuurmuseum Nijmegen.

Dieren laten zich over het algemeen niet zo makkelijk zien. Zodra ze mensen opmerken, vluchten ze weg en verstoppen ze zich. Speuren naar Sporen maakt duidelijk dat je door sporen toch de aanwezigheid van dieren kunt vaststellen. De meeste sporen verdwijnen snel door regen of wind, sommige blijven erg lang bestaan. Denk maar aan fossielen. Elk dier laat op zijn eigen manier sporen achter. De pootafdruk van een fazant ziet er anders uit dan de pootafdruk van een ree. Wist je dat een specht op een andere manier de zaadjes uit een dennenkegel peutert dan een muis? En dat konijnenkeutels er anders uitzien dan een dassendrol? Een slak verraadt zijn aanwezigheid met een slijmspoor. Veel vogels laten braakballen achter. In uilenballen zitten vaak hele muizenskeletjes en in die van meeuwen zijn zelfs stukken plastic te zien. Bovendien maken dieren nesten en holen, die dienen als schuilplaats of om hun jongen groot te brengen. De expositie besteedt aandacht aan verschillende sporen die je in het bos, bij het water en in het grasland kunt vinden.

Alle diersporen zijn op een aantrekkelijke manier in beeld gebracht door middel van diorama's met opgezette dieren en mooie foto's. Twee elektrospelletjes testen je kennis over de eetgewoontes van dieren. Kortom, in de natuur zijn ontzettend veel sporen te ontdekken en het is reuze spannend om eens goed te kijken welke sporen je als speurneus hebt leren herkennen. Speuren naar Sporen is een echte kijk- en doetentoonstelling voor jong en oud.

Het Natuurmuseum is gevestigd in de Gerard Noodtstraat 121 te Nijmegen, telefoon 024-3297070. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag is het museum gesloten. De entree bedraagt f 4, - voor volwassenen en f 3, - voor kinderen en 65+. MJK is geldig.

Geachte redactie,

Wilt u zo vriendelijk zijn om dit persbericht in uw blad op te nemen? Voor foto's en meer informatie kunt u contact opnemen met het Natuurmuseum Nijmegen, telefoon 024-3297070.

Yvonne Bloemena, PR-medewerker van het Natuurmuseum Nijmegen

Deel: ' Speuren naar Sporen in Natuurmuseum Nijmegen '
Lees ook