Spiegelbol terug van weggeweest: verkoop groeit gestaag


Vooral toename gebruik in land- en tuinbouw

MAASTRICHT, 20171108 -- De laatste maanden zijn spiegelbollen niet aan te slepen: de verkoop steeg met gemiddeld zo’n 14 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Wie verwacht dat dit vooral te maken heeft met de terugkeer van het fenomeen disco, die heeft het mis. Hoewel ook de verkoop van deze discoballen ten bate van feesten en partijen stijgt, is de groei voor een aanzienlijk deel toe te schrijven aan het toenemend gebruik door landbouwers. Ook kerst- en feng shui liefhebbers kopen vaker een spiegelbol.

[foto: spiegelbol.com]


Een spiegelbol in de buitenlucht

In de land- en tuinbouw treedt overlast door dieren in het wild, zoals door vogels, vaker op. Kraaien en spreeuwen zijn bijvoorbeeld berucht, maar ook meeuwen en kleine roofvogels maken de land- en tuinbouwer het leven regelmatig zuur. Werd vroeger ter bestrijding meestal een vogelverschrikker in de vorm van een pop ingezet, vanaf enig moment werden vaak slierten aluminiumpapier gebruikt.

Er is discussie geweest over schade door gebruik van dit reflecterend materiaal, maar hiervoor is geen wetenschappelijk bewijs. Ook zijn de hoeveelheden verspild aluminium materiaal te verwaarlozen. Probleem was wel dat het licht-weerkaatsend effect nogal snel afnam. Vandaar dat gezocht werd naar alternatieven, zoals knalapparaten, automatische vogelgeluiden en elektrisch aangedreven flitslichten.

Schrikken met mate

Wandelaars en natuurliefhebbers bleken minder gecharmeerd van dit soort schrikeffecten. Blijkbaar heeft een slimme landbouwer op enig moment de miniatuurversies van de bekende spiegelbollen ontdekt als alternatief om hetzelfde effect te creëren. Het gaat dus niet om de grote elektrische discoballen, maar om vele (zeer) kleine spiegelbollen die om de zoveel meter buiten worden geplaatst.

Wanneer de zon in de spiegelbol schijnt, worden lichteffecten gecreëerd die de dieren afschrikken. De spiegeltjes werken echter ook als één grote spiegel, met name grotere dieren deinzen hiervoor terug als ze in de spiegelbol een rivaal (zijzelf in spiegelbeeld dus) ontwaren. Daar komt nog eens bij dat de kosten voor dit soort passieve spiegelbollen veel lager zijn dan de meeste elektrische afschrikeffecten.

Kerst en Feng shui

Om de toename in de  verkoop van spiegelbollen helemaal te verklaren, moeten we ook kijken naar de feestdagen die er weer aan komen. Kerstbomen met vele kleine spiegelballen zijn trendy, vooral in de horeca. Ten slotte: de discobol wordt ook verkocht aan beoefenaars van het Chinese Feng Shui. Hier worden de spiegels gebruikt om veronderstelde negatieve energieën af te weren en af te leiden.


Deel: ' Spiegelbol terug van weggeweest verkoop groeit gestaag '
Lees ook