Gemeente Weert21 april 1999
OPMERKELIJK SPIRITUELE SCHILDERIJEN VAN GIJS FRIELING IN MUSEUM DE TIENDSCHUUR IN WEERT

In museum De Tiendschuur gaat op zondag 25 april de tentoonstelling 'Gijs Frieling: schilderijen en werken op papier 1994-1999' van start. Gijs Frieling (1966) studeerde aan de Rietveldacademie te Amsterdam en heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een van de opvallendste jonge schilders in Nederland. Hij schildert met eitempera zeer kleurrijke werken, van betrekkelijk klein werk op papier tot zeer grote schilderijen en muurschilderingen.

In de Tiendschuur is bijvoorbeeld het schilderij 'Christus met voorbijgangers' (1994) te zien, dat 280 cm hoog en 450 breed is. Frieling schreef over dit werk: "Een schip met twee mensen aan boord vaart op zee. Ze hebben alles meegenomen wat ze voor hun reis denken nodig te hebben. Christus verschijnt knielend op het water maar ze zien hem niet of willen hem niet zien en varen voorbij. De vissen in het water richten zich echter naar hem als kompasnaalden. Ook in de twee opvarenden zwemmen vissen op de plaats van hun hart en ook deze richten zich op de herrezene en het lichtende brood dat hij aanbiedt."

Christelijk en psychedelisch
Veel van de werken van Frieling hebben een duidelijk christelijke inspiratiebron en boodschap. Soms schildert hij bekende Bijbelse taferelen, zoals de kruisdood van Christus, maar soms vormen obscure Bijbelpassages de aanleiding voor een schilderij, of schildert hij een hedendaagse Christus die op Nikes langs een Amsterdamse gracht loopt. Een tweede lijn in Frielings werk wordt gevormd door 'psychedelisch' aandoende voorstellingen: visionaire ruimten waarin bloemen of bloeiende takken overal vanuit het niets opduiken en vanaf het doek de tentoonstellingsruimte in lijken te stralen. De toeschouwer vindt geen definitief houvast in deze ruimten maar wordt uitgenodigd zich een tijdje door hun vloeiende bewegingen en hun stille pracht te laten meevoeren. Beide typen werk zijn op de tentoonstelling te zien.

Openingstijden
De expositie is opgezet in samenwerking met galerie Maria Chailloux te Amsterdam en is te bezichtigen tot en met 27 juni 1999. De Tiendschuur is gelegen aan de Recollectenstraat 5a te Weert. Openingstijden zijn van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Op Koninginnedag, 30 april, is het museum gesloten. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Theo Schers, tel. (0495) 575360.

Deel: ' Spirituele schilderijen in De Tiendschuur Weert '
Lees ook