CDA

Albert-Jan Maat: Spoeddebat over hernieuwde uitbraak MKZ in Engeland

De christen-democraten in het Europees Parlement hebben een spoeddebat aangevraagd over de hernieuwde uitbraak van mond- en klauwzeer in Engeland. De fractie wil dat de Europese Commissie en de lidstaten zo snel mogelijk opnieuw ontsmettings- en controlemaatregelen nemen langs de grenzen tussen Engeland en de andere lidstaten. Ook willen zij een onafhankelijk onderzoek naar de falende Britse aanpak en de weigering om preventieve vaccinatie als bestrijding in te zetten.

Een van de initiatiefnemers is CDA-Europarlementariër Albert Jan Maat die samen met zijn Britse collega Robert Sturdy vreest dat het einde van de dierenziekte voorlopig niet in zicht is.

De christen-democraten zijn verder bezorgd over de gebrekkige grenscontroles in Engeland. Maat: "De dierziekte is via Engeland naar het vasteland overgeslagen. Dit mag niet nog eens gebeuren. Het is niet alleen de verantwoordelijkheid van Engeland, maar ook van bijvoorbeeld Nederland en België, vanwege het vele verkeer van veerboten. Toch zie ik nergens desinfecterende matten bij veerboten en controle´s op de uitvoer van levensmiddelen. Dit is vragen om ongelukken "

Maat: "Het virus kan niet tegen hoge temperaturen en voelt zich zeer goed thuis in koele en vochtige omstandigheden. De zomer loopt ten einde en de herfst komt er aan. Gezien de verwachte weersomstandigheden zal het steeds moeilijker worden de ziekte onder controle te krijgen."

Christen-democraten wijzen destructie vee af
De christen-democraten willen verder van de Europese Commissie weten hoe het staat met de plannen om in de toekomst met MKZ om te gaan. Het middel van destructie van dieren als gevolg van het non-vaccinatiebeleid wijzen de christen-democraten af. In het verleden hebben de christen-democraten gepleit voor de ontwikkeling van een methode om zieke dieren te onderscheiden van gevaccineerde dieren zodat het non-vaccinatiebeleid kan worden afgeschaft.

Voor meer bijzonderheden:
Albert Jan Maat, tel: + 31 6 53101239
Eduard Slootweg, voorlichter EVP-ED/CDA: tel + 32 475 721 280

Deel: ' Spoeddebat over hernieuwde uitbraak MKZ in Engeland '
Lees ook