Spoorwegmuseum krijgt bijzonder bruikleen van Delftse studenten


Beeld van Phoenix in tentoonstelling over Utrecht Centraal Station

UTRECHT, 20161101 -- Na een grote brand op Utrecht Centraal Station in 1938 verscheen er op het nieuwe stationsgebouw een iconisch beeld dat de wederopstanding van het station symboliseerde: de Phoenix. In 1975, toen het stationsgebouw moest wijken voor Hoog Catharijne, verdween het beeld naar de Delftse studenten sociëteit Phoenix. Voor de tentoonstelling ‘Utrecht Centraal’, die morgen in Het Spoorwegmuseum wordt geopend, komt de Phoenix weer terug naar Utrecht.

Tentoonstelling ‘Utrecht Centraal’
Het Spoorwegmuseum grijpt de verbouwing van Utrecht CS, en de komende opening daarvan, aan om een overzichtstentoonstelling te maken over de historie van Utrecht CS. Die historie begint al in 1843 met de bouw van het eerste klassieke stationsgebouw. In die tijd was Utrecht nog een kleine provinciestad met ca. 50.000 inwoners. De trein zorgde voor toenemende bedrijvigheid en het station werd een impuls voor de groei van de stad. Het stationsgebied moest zich aanpassen aan meer reizigers en toenemend fiets- en autoverkeer. Met foto’s en filmpjes toont Het Spoorwegmuseum de ontwikkeling van het Utrechtse stationsgebied van 1843 tot nu. De tentoonstelling wordt ingericht in een postwagen die bij de opening van de nieuwe stationshal van 7 t/m 11 december verhuist naar Spoor 4 van Utrecht CS.

[Spoorwegmuseum krijgt bijzonder bruikleen van Delftse studenten]


Beeld ‘Phoenix’
Oudere Utrechters kunnen zich het oude stationsgebouw van Utrecht nog wel herinneren. Het was een ontwerp van architect Sybold van Ravensteyn en had een kenmerkend ‘golvende’ voorgevel. Dit mooie stationsgebouw moest in 1975 wijken voor het nieuwe Hoog Catharijne. Op het dak stonden drie beelden van de hand van Mari Andriessen, twee daarvan zijn te vinden in de beeldentuin van Het Spoorwegmuseum. De derde, een Phoenix, die symbool stond voor het herrijzen van het station na een grote brand in 1938, verdween naar studenten sociëteit Phoenix in Delft. Voorwaarde was dat de Phoenix te allen tijde over het spoor moest kunnen uitkijken. De Delftse studenten waren bereid de Phoenix voor de periode van de tentoonstelling uit te lenen aan Het Spoorwegmuseum.

Boek
Samen met het Utrechts Archief maakt Het Spoorwegmuseum een prachtig boek over de geschiedenis van Utrecht CS. De mooiste foto’s uit de collecties van het Utrecht Archief en Het Spoorwegmuseum zijn in het boek opgenomen. De teksten zijn van spoorkenners Victor Lansink en Jos Zijlstra. Het boek wordt uitgegeven door W Books en wordt tijdens de opening op 2 november gepresenteerd in Het Spoorwegmuseum.

Tentoonstelling ‘Utrecht Centraal’
2 november 2016 t/m 5 februari 2017
Plek: Postrijtuig NS mP3031 in Het Spoorwegmuseum

Kijk naar het filmpje over dit bijzondere transport:


Meer informatie: https://www.spoorwegmuseum.nl/tentoonstellingen/utrecht-centraal


Deel: ' Spoorwegmuseum krijgt bijzonder bruikleen van Delftse studenten '
Lees ook