Sporen van de Groote Oorlog: documentaire WO1 van Guy van Grinsven o..


Op 3 en 4 augustus 1914 schonden de Duitsers de neutraliteit van Luxemburg en Belgie en trokken de Duitse troepen onder Zuid-Limburg door naar Frankrijk, waarmee het uitbreken van de eerste wereldoorlog een feit was. Guy van Grinsven maakte een documentaire over dit deel van de geschiedenis
die zich letterlijk aan de rand van onze provincie afspeelde. De documentaire is zondag 3 augustus om 10:00, 11:00, 12:00, 16;00 en 17:00 uur te zien op L1 TV.

De reden van deze schending was het zogenoemde `Von Schliefenplan': een Duits aanvalsplan dat voorzag in een snelle opmars van Duitse troepen dwars door Belgie om zo, met een omtrekkende beweging, de Franse verdedigingswerken van Elzas/Lotharingen te ontwijken en via de kortste weg op te
trekken naar Parijs. Een gewaagd plan dat in eerste instantie ook uitging van een doortocht door Nederlands Midden-Limburg. Daarmee zou dan ook de Nederlandse neutraliteit worden geschonden. Gelukkig werd daar door de Duitsers vanaf gezien.
In plaats daarvan trokken de Duitse troepen vanaf Gemmenich door de Voerstreek vlak langs de Nederlands-Belgische grens bij Eijsden. Op weg naar Vise en Luik werd met veel geweld, brandstichtingen en bombardementen het taaie Belgische verzet gebroken. De geplande snelle opmars werd hier met 14
dagen vertraagd. Deze vertraging had grote gevolgen en leidde uiteindelijk tot de zinloze loopgravenoorlog met miljoenen doden tot gevolg.

De doortocht van de Duitse troepen, de beschietingen, de agressie en de vernielingen konden door de Eijsdenaren en andere nieuwsgierigen op een paar meter afstand gemakkelijk worden gadegeslagen vanaf de grens op Nederland grondgebied.

Documentairemaker Guy van Grinsven gaat in deze uitzending op zoek naar de achtergelaten sporen van deze `Groote Oorlog' en laat zien waar het allemaal gebeurde, wat de positie en het belang was van Maastricht en Limburg. Van Grinsven gaat naar Frankrijk, naar de slagvelden en loopgraven rond
Verdun en laat zien dat je hier nog makkelijk zelf slachtoffer kunt worden van deze zinloze oorlog van 100 jaar geleden.

Productie, regie, camera en montage: Guy van Grinsven
Research/productie-assistentie: Vera Pepels.

Bijzonder dank aan:
Marcel Bollen, Maarten Otten, Dr. Geert Verbeet, Centre Ceramique, John Kampstra, Huub Broers, Erwin Pasmans, Regionaal Historisch Centrum Maastricht en de Stichting Elisabeth Strouven voor hun bijdrage.

Deel: ' Sporen van de Groote Oorlog documentaire WO1 van Guy van Grinsven o.. '


Lees ook