Sportvasten toont toename vetverbrandingscapaciteit & anti-jojo effect


Significant meer vet verbranding en een lagere hartfrequentie na een sportvastenkuur bij mannen in de leeftijd van 20-50 jaar zorgt voor bescherming tegen overgewicht

ROTTERDAM, 20130912 -- Eerdere resultaten van het wetenschappelijk onderzoek* naar Sportvasten bij 14 gezonde recreatieve mannelijke hardlopers in de leeftijd van 20 tot en met 50 jaar oud, uitgevoerd in samenwerking met de University of Applied Sciences in Saarbrücken Duitsland, tonen aan dat afgenomen lichaamsgewicht na een Sportvastenkuur voor 90 procent uit vet bestaat. Uit nieuwe resultaten blijkt dat een Sportvastenkuur verbetering laat zien op het gebied van duurconditie en duurprestaties. Daarnaast wijzen de uitkomsten uit het onderzoek ook op het feit dat Sportvasten mogelijk een beschermend effect heeft op het ontstaan van overgewicht.

Voor dit onderzoek volgden 14 gezonde mannelijke recreatieve lopers de 10-daagse sportvastenkuur gevolgd door 7 dagen van de opvolgrichtlijnen. Hieruit is gebleken dat na deze kuur sporters een verbetering ervaren in hun duurprestaties en dat men minder behoefte heeft aan koolhydraten tijdens langere inspanningen. RQ-waarden beschrijven de verhouding van koolstofdioxide-afgifte en zuurstofopname en weerspiegelt de verhouding van koolhydraat- en vetverbranding bij een bepaald inspanningsniveau. In rust en bij bijna alle snelheden, nam de RQ-waarde significant af en dus de vetverbranding toe. De daling van deze RQ-waarden zijn een aanwijzing dat het lichaam zowel in rust als bij de lagere loopsnelheden, significant meer vet verbrandt en dat dit effect ook aanwezig is nadat het lichaam weer voldoende koolhydraatreserves heeft. Een hogere vetverbranding is gerelateerd aan een betere duurconditie en op basis hiervan heeft Sportvasten een duurprestatie verhogend effect.

Door Sportvasten daalt de gemiddelde hartslag bij eenzelfde inspanningsniveau significant in rust en bij bijna alle loopsnelheden. De lagere hartfrequenties bij inspanningen geven een duurprestatie verhogend effect waardoor het lichaam de loopsnelheden 'makkelijker' aankan. In welke mate de daling veroorzaakt wordt door een betere hart- longconditie en/of een verlaging van het lichaamsgewicht is op basis van dit onderzoek niet te bepalen.

Door de bijzondere resultaten uit deze studie zijn er vervolgstudies gestart aan de Vrije Universiteit van Amsterdam (VUMC) en de Universiteit van Keulen naar de bijzonder effecten van Sportvasten.

Ga voor het volledige onderzoek naar LINK.

*Referentiestudie: 'Evaluation der Auswirkungen von Sportfasten auf die Faktoren Körpergewicht, Bauchumfang, Körperfettanteil, Blutwerte, Ausdauerleistungsfähigkeit und Wohlbefinden bei Männern zwischen 20-50 Jahren.', University of Applied Sciences, Saarbrücken

Hoe werkt Sportvasten?
Sportvasten is een trainingsprogramma dat zorgt voor de metabole switch van suiker- naar vetverbranding en is geschikt voor gezonde mensen met een normale conditie en voldoende uithoudingsvermogen. De eerste drie dagen bouwen Sportvasters hun voeding af. Daarna volgen er drie sapvastendagen van 3 x 150 milliliter sap en vervolgens wordt de voeding gedurende vier dagen weer opgebouwd. Tijdens de kuur wordt er iedere dag 20 tot 30 minuten intensieve cardiotraining gedaan. De metabole switch van suiker- naar vetverbranding is blijvend wanneer Sportvasters eenvoudige voedingsrichtlijnen volgen en twee keer per week blijven sporten.

Over Sportvasten
Sportvasten is ontwikkeld door medisch bioloog drs. Remco Verkaik. Verkaik bekijkt blijvend afvallen vanuit de inspanningsfysiologie. Daarin is wetenschappelijk bewezen dat sterke koolhydraat- en calorierestrictie het resultaat van duurtraining op de vet verbrandende capaciteit sterk vergroot. Wetenschappelijk onderzoek toont bovendien aan dat meer vet verbrandend vermogen beschermt tegen het ontwikkelen van overgewicht bij mensen. Kortom, de hypothese waarop sportvasten gebaseerd is, is dat men niet alleen afvalt maar ook beter beschermd is tegen het weer aankomen door de toegenomen vetverbranding.


Deel: ' Sportvasten toont toename vetverbrandingscapaciteit & anti-jojo effect '
Lees ook