Voedingscentrum
Staan alle ingrediënten altijd op het etiket?
10 juni

Nee, ingrediënten en hulpstoffen (E-nummers) zijn niet altijd op het etiket terug te vinden. Dat komt doordat er een speciale regel is voor levensmiddelen waarin complete producten als ingrediënt zijn gebruikt. Wanneer een product dient als ingrediënt voor een levensmiddel, hoeven de ingrediënten van dat product alleen vermeld te worden wanneer het product meer dan vijfentwintig procent uitmaakt van het levensmiddel. Uitgezonderd van deze regel zijn hulpstoffen: E-nummers of additieven, zoals kleurstoffen of conserveringsmiddelen. Als die in het product zitten dat als ingrediënt is gebruikt en ze ook nog een functie hebben in het eindproduct, dan moeten ze op het etiket staan. Maar dat hoeft weer niet als ze in het eindproduct geen functie meer hebben.

Neem bijvoorbeeld salami op pizza. Bestaat minder dan een kwart van de pizza uit salami, dan staan op het etiket niet alle afzonderlijke bestanddelen van de salami genoemd. Hetzelfde geldt voor worst in kant-en-klare hutspot. Wat betreft de vermelding van hulpstoffen is sinaasappelsap een voorbeeld. Sinaasappelsap is vaak gemaakt uit sinaasappelconcentraat. Dat concentraat bevat het conserveringsmiddel sulfiet. Op het etiket van sap staat sulfiet echter niet vermeld. Dat is niet verplicht omdat het sulfiet in het sap geen functie meer heeft.

Op het etiket moet de fabrikant de ingrediënten vermelden in volgorde van hoeveelheid: hoe groter het percentage dat het ingrediënt uitmaakt van het product, hoe eerder het in de lijst wordt genoemd. Sinds februari 2000 mag ook het percentage vermeld worden.

Meer informatie over het etiket.

Zoekwoorden:

Deel: ' Staan alle ingrediënten altijd op het etiket '
Lees ook