Rijksvoorlichtingsdienst

Staatssecretaris Bijlhout legt persverklaring af 22 jul 2002 STAATSSECRETARIS BIJLHOUT DIENT ONTSLAG IN

Staatssecretaris Philomena Bijlhout van Emancipatie en Familiezaken is op 22 juli afgetreden. Zij heeft onjuiste informatie verstrekt over haar betrokkenheid bij de Surinaamse Volksmilitie van ex-legerleider Desi Bouterse.

In een korte verklaring stelde Bijlhout dat zij in Suriname korte tijd betrokken is geweest bij de Volksmilitie. Zij verliet destijds de militie vanwege het militaire karakter. 'Ik herinnerde mij dat dat voor de december-moorden van 1982 was. Naar nu blijkt is dat later geweest. Dat betekent dat ik premier Balkenende verkeerde informatie heb gegeven.' Bijlhout stelde dat haar werkzaamheden bij de militie geen militair karakter hadden. 'Ik heb niets gedaan dat ik niet met mijn geweten in overeenstemming kan brengen of waarover ik me moet schamen.' Omdat zij het nieuwe kabinet niet heeft willen belasten met deze kwestie, heeft ze de Koningin haar ontslag aangeboden.

Het aftreden van de staatssecretaris volgde na publicatie van foto's in de media, waaruit bleek dat zij nog na de december-moorden van 1982 betrokken was bij de Surinaamse Volksmilitie. Volgens Balkenende is het vertrek van staatssecretaris Bijlhout triest en jammer, maar was het de enige juiste stap die gezet kon worden. Desondanks betreurt hij haar vertrek: 'Ik was zeer enthousiast over haar inzet op deze post. Ze had goede ideeën in de sfeer van emancipatie en familiebeleid. Ik had me er heel veel van voorgesteld'.

Meer informatie:
Letterlijke tekst verklaring Bijlhout

Zoekwoorden:

Deel: ' Staatssecretaris Bijlhout dient ontslag in '
Lees ook